Continuare din pagina de Opinii
Iata cateva argumente care sustin posibilitatea sarcinii programate:
-Previne tragediile posibile in cazul femeilor care sufera de o boala incurabila.
-Acorda sotiilor timp suficient pentru a se reface si odihna intre nasteri.-Previne rata mare a mortalitatii noilor-nascuti (s-a observat ca un timp potrivit intre nasteri este prielnic si pentru sanatatea copiilor).
-Reduce numarul copiilor nascuti cu boli ereditare (Sindromul Down).
-Elimina sanctiunea morala din partea societatii fata de familiile care sunt iresponsabile si fac copii, dar nu isi asuma cresterea lor sanatoasa in comunitate. Totusi, referitor la acest aspect, nu consider ca trebuie sa ne potrivim conceptiei seculare, astfel incat familiile crestine sa isi reprime dorinta de a avea mai multi copii, insa este importanta marturia pe care aceste familii o dau prin viata lor si a copiilor lor.-Previne explozia natalitatii in lume, controlandu-se astfel bolile, saracia, epidemiile...
Trebuie subliniat faptul ca subiectul acesta nu este abordat pentru a justifica iresponsabilitatea si imoralitatea cuplurilor care traiesc in concubinaj, sau a sotilor care sunt prea comozi sau egoisti pentru a avea un copil.
Trebuie subliniat faptul ca subiectul acesta nu este abordat pentru a justifica iresponsabilitatea si imoralitatea cuplurilor care traiesc in concubinaj, sau a sotilor care sunt prea comozi sau egoisti pentru a avea un copil.
Pozitia Bisericii Catolice:
-Functia sexuala a fost lasata de Dumnezeu cu un singur scop: propagarea rasei umane.-Sarcina programata nu se potriveste cu legile naturii.-Sarcina programata conduce la infertilitate prin distrugerea ovulului.-Sarcina programata exercita o influenta negativa asupra moralitatii si religiozitatii.-Sarcina programata elimina diferenta dintre prostituate si femeile respectabile.-Sarcina programata conduce la infidelitate prin distrugerea autodisciplinei si autocumpatarii.-Sarcina programata este un refuz de a colabora cu Dumnezeu la realizarea planului Sau productiv.-Sarcina programata conduce la egoism prin concentrarea mai degraba pe placerea personala decat pe voia lui Dumnezeu.-Sarcina programata este o crima si nicio scuza nu poate fi acceptabila, este un rau intrinsec.
Perspectiva biblica:
Un crestin adevarat ofera totul lui Dumnezeu (inclusiv sexul), in dorinta de a cauta si implini voia Lui. Teologii au abordat acest subiect de-a lungul anilor si au avut diferite raspunsuri. Este surprinzator ca Biblia, aparent, tace cu privire la acest subiect atat de important. Dumnezeu este atat Autorul vietii, cat si Sustinatorul ei. Daca El da viata, Ii este usor sa aiba grija de ea. Viata si personalitatea umana sunt foarte pretioase inaintea lui Dumnezeu. Este clar ca Dumnezeu nu porunceste casatoria pentru fiecare persoana si nici nu impune un anumit numar de copii pentru fiecare familie.
In Genesa 38:9,10 este o condamnare a refuzului lui Onan de a implini legea care ii poruncea sa ridice neamul fratelui sau, nu o condamnare pentru sarcina programata sau pentru masturbare.
Am putea fi tentati sa spunem ca Genesa 1:28 nu se mai aplica in ziua de azi pentru ca lumea este deja populata, insa suspendarea unei porunci divine nu este treaba noastra, ci a lui Dumnezeu.
In Psalmul 128:3, 127:3-5 este incurajata posibilitatea de a avea familii numeroase, dar tocmai aceasta incurajare implica ideea ca fiecare familie poate decide limitarea sau largirea sa proprie. Libertatea de a avea o familie mare este similara cu libertatea de a avea o familie mica.
Un alt argument in favoarea posibilitatii de contraceptie este derivat din scopul relatiilor sexuale. Dumnezeu a planuit ca sexualitatea sa fie folosita in cadrul relatiilor de casatorie cu scop intreit. Cel al procrearii, cel al identificarii si al dezvoltarii unitatii familiale pe trei dimensiuni - fizica, psihologica si spirituala - si scopul recrearii (pentru placere si bucurie). A limita sexul doar la concepere este o perspectiva restrictiva, nerealista si nebiblica.
Sarcina programata este o chestiune de principiu; acceptam sau nu ideea, si abia apoi vorbim de metoda. Acceptarea posibilitatii sarcinii programate este corecta si biblica pentru crestini, nicidecum gresita si imorala. In acest domeniu avem de-a face cu o realitate si cu o practica pe care nu avem cum sa o negam, sa o ascundem, ci trebuie confruntata cu franchete, eleganta si inteligenta. Abordarea noastra are rolul de a te elibera de prejudecati si sentimente de vinovatie si de a te ajuta sa te bucuri de viata pe care Dumnezeu ti-a dat-o alaturi de partenerul tau. Sarcina programata nu este o violare a ordinii creatiei lui Dumnezeu. Nicaieri in Biblie nu este interzisa. Pacat este numai ceea ce Biblia numeste pacat, nu ceea ce numeste o anumita teologie, si interzis este numai ce Dumnezeu interzice, nu ceea ce interzice o anumita traditie.
Am auzit erezii, cum ca Dumnezeu are in „cerul Sau” un anumit numar de copii pentru fiecare familie, iar la judecata va intreba unde sunt „ceilalti”.. Care „ceilalti”? Cine are acces la tainele lui Dumnezeu pentru a putea spune cati copii a hotarat Dumnezeu unei familii? Orice act al nostru nu Il surprinde pe Dumnezeu, pentru ca, in prestiinta Lui, Dumnezeu nu a „predestinat” lucrurile sa se intample, ci pentru ca ele se intampla; de aceea, ,,potriveala’’ dintre numarul de copii pe care ii avem pe pamant si cu numarul de copii inscrisi in cer sunt doar scorneli izvorate din lipsa de cunoastere a Scripturii.
Nu este sarcina programata o posibilitate de a incuraja concubinajul sau infidelitatea?
Totdeauna vor exista oameni care isi vor folosi libertatea pentru a face raul, dar asta nu inseamna ca din cauza abuzurilor unui principiu trebuie sa renuntam la principiu in sine. Principiul si invatatura trebuie folosita intr-un context corect.
Principiile aplicabile in cazul sarcinii programate nu se pot aplica si in cazul avortului?
Raspunsul este cu fermitate: „Nu!” Avortul este crima, o forma prin care viata este curmata.In ce circumstante parintii sunt liberi sa foloseasca contraceptivele?Circumstantele pot varia de la caz la caz. Poate parintii ar trebui sa consulte un medic, pastor, psiholog sau psihiatru, pentru a le oferi cele mai bune raspunsuri posibile. Teologia catolica si anumiti teologi protestanti recomanda abstinenta sau „metoda ritmului”. Insa abstinenta este o cale partial sigura. Pavel recunoaste ca aceasta metoda este dificila si o recomanda temporar (1 Corinteni 7:5), dar abstinenta despre care vorbeste Pavel nu este legata de ideea contraceptiei. A vedea acel pasaj in felul acesta inseamna a forta un pasaj sa afirme mai mult decat spune. Metoda ,,ritmului biologic’’ este departe de a fi dovedita pe baza matematica, mai ales ca multe femei nu au o perioada sigura de sterilitate.
Acceptarea metodelor contraceptive nu inseamna si acceptarea imoralitatii?
Nu. Crestinii trebuie sa se lase condusi de Scriptura, nu de frica sau de traditie, sau de normele sociale comportamentale. Noi trebuie sa actionam fundamentati pe Scriptura; de aceea este important sa cunoastem ce spune Biblia, nu ce spun oamenii despre ce scrie in ea.
Ce sfat se poate oferi cuplurilor crestine care au un sentiment de vinovatie prin practicarea sarcinii programate?
Daca toate argumentele nu te ajuta, atunci nu actiona contrar constiintei tale (Romani 14:23). Totusi, in acest caz, nu avem de-a face cu o problema individuala, ci cu una de familie, de aceea sotul trebuie sa fie sensibil la perspectiva sotiei, dar si sotia la parerile sotului, iar amandoi este bine sa caute adevarul care ii elibereaza.Casatoria este o ordine divina, un dar pretios al Creatorului acordat fiintei umane. Darul pretios al casatoriei, relatiile sexuale si nasterea de copii sunt destinate caminului familial. Caminul este locul unde parintii se respecta si se apreciaza, iar copiii sunt doriti si iubiti. Fericirea acestui camin depinde in egala masura de contributia ambilor soti, dar si a fiecarui copil, si mai ales mediul in care acestia vin pe lume.
Note:-Am avut de ales intre mai multi termeni: sarcina programata, controlul nasterii, contraceptie, planning familial. Am ales ca termen principal sarcina programata, pentru ca reda cel mai bine atat fonetic cat si semantic ideea pe care dorim sa o dezvoltam. Fiecare termen are avantajele si dezavantajele lui, unul este prea tehnic, altul este prea dur, altul suna prea englezesc, insa din perspectiva mea termenii ii consider interschimbabili.
-„Atunci Iuda a zis lui Onan: «Du-te la nevasta fratelui tau, ia-o de nevasta, ca cumnat, si ridica samanta fratelui tau.» Onan, stiind ca samanta aceasta n-are sa fie a lui, varsa samanta pe pamant ori de cate ori se culca cu nevasta fratelui sau, ca sa nu dea samanta fratelui sau.“ (Geneza 38:8-9)
-„Dumnezeu i-a binecuvantat, si Dumnezeu le-a zis: «Cresteti, inmultiti-va, umpleti pamantul, si supuneti-l; si stapaniti peste pestii marii, peste pasarile cerului, si peste orice vietuitoare care se misca pe pamant.»“ (Geneza 1:28)
-„Nevasta ta este ca o vita roditoare inauntrul casei tale; copiii tai stau ca niste lastari de maslin imprejurul mesei tale.“ (Psalmi 128:3)
-„Iata, fiii sunt o mostenire de la Domnul, rodul pantecelui este o rasplata data de El. Ca sagetile in mana unui razboinic, asa sunt fiii facuti la tinerete. Ferice de omul care isi umple tolba de sageti cu ei! Caci ei nu vor ramane de rusine, cand vor vorbi cu vrajmasii lor la poarta.“ (Psalmi 127:3-5)
-„Sa nu va lipsiti unul pe altul de datoria de soti, decat doar prin buna invoiala, pentru un timp, ca sa va indeletniciti cu postul si cu rugaciunea; apoi sa va impreunati iarasi, ca sa nu va ispiteasca Satana, din pricina nestapanirii voastre.“ (1 Corinteni 7:5)
-„Tot ce nu vine din incredintare, e pacat.“ (Romani 14:23)
Surse:M. Rehwin, Birth control, Concordia [Lutheran] Publication, apud. A. Douglas, God’s Answer to Man’s questions, 1989, CA, SUAW. D. Kennedy, 100 Bible Lessons, 1976, CA, SUAMcDowell, Josh & Hosteler, Bob, Manual de consiliere a tinerilor, Un ghid complet pentru echiparea lucratorilor cu tineretul, pastorilor, invatatorilor si parintilor, Volumul II, Editura Noua Speranta, Timisoara, 1999
Articol preluat din revista "Voia lui Dumnezeu in familie"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu