Bun venit !

Christian Fish/Cross Ai ajuns pe o pagina anexa - extensie la cele 4 pagini principale administrate de Familia Crestina!

20080212

Masa in familie

Continuare din pagina de Opinii
Este un obicei care dezvolta cel mai bine abilitatile sociale ale unui copil, sustin oamenii de stiinta de la CASA (National Center on Addiction and Substance Abuse), de la Columbia University.
Ei cred ca aceste conversatii de la masa sunt ca un vaccin impotriva unei societati prea grabite.
Si institutul Archives of Family Medicine sustine ca cina este cea care stabileste identitatea si cultura unei familii si, in extenso, a unei societati.
Iar copiii sunt incantati de ideea de a manca la aceeasi masa cu parintii si aceeasi mancare cu a parintilor, in ciuda aparentelor. "Ne-am pierdut in ideea ca adolescentii vor individualitate, ca sunt satui de familiile lor si ca nu-si doresc altceva decat sa petreaca timpul cu prietenii. Aceasta idee a fost dusa atat de la extrem incat acum se crede ca adolescentii nici nu au nevoie de familiile lor. Nimic mai fals", scrie jurnalista Miriam Weinstein, in articolul "Surprinzatoarea putere a meselor in familie"
.Expertii in psihologia adolescentilor sunt cei mai inversunati aparatori ai meselor in familie si asta pentru ca "in adolescenta, cina cu parintii este cea mai importanta", sustin acestia. Studiile facute de CASA demonstreaza ca, cu cat familiile se intalnesc mai des la masa, cu atat este mai putin probabil ca adolescentii sa fumeze, sa bea, sa se drogheze, sa manance nesanatos sau sa se gandeasca la sinucidere.

Cel mai reprezentantiv studiu in acest sens a fost publicat anul trecut de catre CASA, rodul a nu mai putin de 10 ani de munca de cercetare asidua. Concluziile - cu cat familiile cineaza mai des impreuna, cu atat experienta este mai placuta. Daca masa in familie este un eveniment rar, acesta tinde sa se transforme intr-unul din ce in ce mai neplacut, mai nesanatos si mai lipsit de orice efect benefic asupra starii psihice a personajelor in cauza.

Prin anii '50 lucrurile erau cum nu se poate mai clare - mama gatea, tata taia carnea, fiul manca si fiica spala farfuriile. Astazi rolurile se impart in mod egal.

Cu toate acestea, prejudecatile care au luat nastere atunci mor greu. Sunt idei preconcepute care mai supravietuiesc si acum pe alocuri, chiar daca in zilele noastre ambii parinti lucreaza iar, egalitatea dintre sexe nu mai e doar o vorba goala.

"Seamana destul de mult cu ce se intampla acum la noi. Am fost saptamana trecuta in provincie la niste prieteni. Am fost uimit sa observ ca femeia nici macar nu statea la masa alaturi de noi pentru ca trebuia sa serveasca mancarea. Aceasta este o greseala imensa pentru ca imaginea pe care si-o formeaza copilul despre femeie in acele momente este una complet eronata", povesteste sociologul Mircea Kivu.

Odata cu aparitia feminismului si a egalitatii dintre sexe nu s-au rezolvat insa si problemele. Tocmai programul de munca nebunesc al mamelor sau, pur si simplu, principii precum "femeia nu mai trebuie sa stea la cratita" au dat complet peste cap traditia meselor in familie. Mamele fie nu mai vor, fie nu mai au timp sa gateasca. Solutia problemei ramane la latitudinea copiilor - o pizza savurata pe tastatura, cu ochii blocati in fereastra de messenger sau noul joc video.

Familia ideala este un concept atat de bine inradacinat in cultura si psihicul unui popor, incat, atunci cand expertii incep sa vorbeasca despre valoarea meselor cu parintii uita sa aminteasca si de contradictii. Numai pentru ca mananca impreuna, asta nu inseamna ca multe dintre familiile traditionale mananca si corect - numarul comenzilor de pizza a depasit cu mult numarul serilor in care mama gateste.

Si doar pentru ca se mananca impreuna, asta nu inseamna si ca se poarta si oarece discutii care sa implice pe toata lumea - parintii nu mai contenesc cu problemele avute la serviciu, iar copiii viseaza cu ochii deschisi la o bicicleta noua. Dintre aceia care mananca impreuna o data pana la de trei ori pe saptamana, 45% au spus ca televizorul este pornit in timpul cinei, iar conversatia lasa mult de dorit, atunci cand exista.

Mihaela Gheorghe, director de resurse umane UPC, sustine ca importanta este calitatea si nu cantitatea timpului petrecut cu copiii. "Noi luam impreuna masa de seara de obicei, pentru ca atunci suntem toti acasa. Dar nu asta e relevant, ci modul in care se desfasoara cina. Masa este de fapt un pretext de a interactiona cu copilul, este locul in care eu si familia mea suntem o echipa", spune ea.

Exista, din pacate, si tabloul din care lipseste atat masa, cat si familia, dar si timpul petrecut impreuna. Daca in strainatate lumea a inceput sa constientizeze problemele aparute din aceasta cauza, la noi abia acum rasare moda cinelor pe fuga. Fiecare membru isi "gateste" ceva in cuptorul cu microunde, dupa care savureaza in trei minute, pe genunchi, in fata televizorului, cea mai consistenta masa din ziua respectiva. Imediat ce unul termina de mancat, i se face celuilalt foame - nu este una dintre legile lui Murphy, este vorba doar despre o cina intr-o familie "moderna". "La noi e ca in gara. Nici nu mai tin minte de cand nu a mai fost acasa toata familia in acelasi timp. De mese luate la comun nici nu se pune problema. Nu ma deranjeaza atata timp cat traditia cinelor de sarbatori nu se strica", spune Mirela Radu, Executive PR.

In Romania nu s-au facut studii sociologice referitoare la masa in familie. Sociologul Mircea Kivu sustine insa ca cina cu parintii "este importanta pentru ca este parte a unui stil de viata sanatos. Demonstreaza ca exista o coeziune mai mare intre membri, o relatie afectiva mai dezvoltata".

Cand familia mananca impreuna, membrii ei iau contact unul cu altul, fiecare primind niste mesaje. Sunt comunicate dragostea, grija si sustinerea.Se comunica respectul pentru unitatea familiei si se arata cat de importanta este aceasta.

Activitati:
Familiile care mananca impreuna dezvolta relatii mai sanatoase,durabile si pline de semnificatie. Ideal ar fi ca familia sa ia impreuna una din mesele de baza, cum ar fi pranzul sau cina.Dar pentru unele familii acest lucru nu este posibil, asa ca ei pot manca impreuna dimineata, sau doar de trei ori pe saptamana una din mese.Nu uitati, a va face timp sa stati la masa si sa mancati cu totii este important, deoarece arata cat de pretios este timpul petrecut impreuna, asa ca faceti asta cat de des puteti.

Nu conteaza cat de mari sunt copii.Chiar si bebelusii pot incepe prin a sta la masa in scaunelul lor si sa beneficieze de faptul ca toti sunt impreuna.Cei intre 1 si 3 ani pot invata bunele maniere la masa si incep sa inteleaga cat de importanti sunt pentru familie.Copiii de varsta scolara pot invata si exersa multe deprinderi ajutand la prepararea mancarii, asezarea mesei, si ascultand discutiile de la masa. Adolescentii pot beneficia prin includerea lor in familie ca adulti in devenire si pot castiga un sentiment al valorii proprii si al grijii fata de cei dragi. Indiferent de varsta, toti vor invata multe unii unii despre altii.

Este important sa ne concentram intreaga atentie asupra familiei in timpul mesei.Televizorul,radioul, computerul trebuie inchise. Mancarea trebuie servita la masa. Masa trebuie sa fie frumos asezata. Felurile sa fie variate.Uneori putem aranja o masa festiva,alteori una obisnuita.Toata lumea trebuie sa ia parte la strangerea mesei si curatenia in bucatarie.

Un obicei frumos si ziditor este rugaciunea inainte de masa.Familia poate multumi pentru mancare , sau fiecare dintre cei aflati in jurul mesei poate impartasi un gand de recunostinta fata de Dumnezeu.Acesta poate fi un timp pentru a ne gandi si la altii, si a ne ruga pentru ei.

Uneori copiii isi pot invita prietenii la masa Asta permite parintilor sa afle si sa invete multe despre copiii lor.

Timpul de masa trebuie sa fie unul care sa comunice sentimente de apropiere si pretuire pentru membrii familiei.Nu e momentul pentru lucruri negative sau luat la rost.Trebuie sa fie un timp de relaxare si bucurie.

Preluare din blogul Dulce casa...


Niciun comentariu: