Cresterea copiilor
In Scriptura exista multe exemple ale celor care au trait in zile de declin moral si spiritual si totusi au crescut cu succes o familie pentru Dumnezeu – asemenea lui Metusala, Enoh, Noe, Avraam, Caleb, Isaia, etc.
In acelasi timp au existat multi altii care, cu toate ca erau la fel de credinciosi Domnului, au avut probleme cu familiile lor. Daca acestea nu ne arata altceva, ele ne arata in mod clar faptul ca mintuirea si harul lui Dumnezeu nu „curg prin singe” (nu se mostenesc), ci trebuie sa fie primite de fiecare persoana din cadrul familiei, drept rezultat al convingerii si credintei personale.
Dupa ce am spus acestea din Scripturi, exista sfatul ca este important pentru credinciosi sa caute sa-L cinsteasca pe Domnul in viata lor de familie, si noi ar trebui sa luam in considerare acest sfat.
Deci, datoria noastra, in calitate de credinciosi, este sa traim credinciosi in cadrul acestui sfat, iar daca Dumnezeu are placerea sa ne binecuvinteze familiile, atunci trebuie sa marturisim smeriti inaintea Lui ca totul este din harul Sau.
Totusi, daca parintii crestini descopera ca, cu toate ca au trai credinciosi inaintea Domnului, copiii lor devin crestini, sau ca, odata ce au devenit crestini nu cresc spiritual, ei nu ar trebui sa se simta vinovati din aceasta cauza, sau sa o lase sa se interpuna in lucrarea lor pentru Domnul. In special, parintii crestini nu pot fi trasi la raspundere pentru actiunile sau deciziile copiilor care au atins virsta maturitatii.
Daca noi am trait cu credinciosie trebuie sa-I lasam restul lui Dumnezeu. Prietenii crestini ar trebui sa inteleaga si sa se uneasca in rugaciune pentru ca El sa intervina, sa mintuiasca sau sa reabiliteze. Un duh de judecata si critica la adresa parintilor care se afla in astfel de situatii n-ar trebui niciodata sa fie tolerate. Noi trebuie sa luam in considerare:
1) Citirea Bibliei si rugaciunea in familie
Una dintre temeliile familiei credinciosului ar trebui sa fie citirea zilnica a Bibliei si un timp de rugaciune in familie. David a simtit necesitatea rugaciunii de dimineata, Psalmul 5:3, si cit de necesar este el pentru familia moderna. Cineva a spus, pe buna dreptate: „Familia care se roaga impreuna, ramine impreuna!”
Este bine sa incepem fiecare zi cu aceasta practica. Ea nu numai ca va ajuta pe fiecare persoana din familie sa rezolve problemele si incercarile din acea zi, ci va lega familia impreuna in jurul Domnului. Scripturile ar trebui sa aiba loc prioritar in viata de familie.
Acesta pare un sfat simplu si evident. Dar in practica nu este usor pentru a continua si este nevoie de energie spirituala din partea parintilor, in special cind se exercita presiuni exterioare. „Fiti tari, neclintiti, sporiti totdeauna in lucrul Domnului”, 1Corinteni 15:58.
2) Locul disciplinei
Intr-o vreme in care ideea disciplinei este atacata de catre teoreticienii moderni, este necesar sa subliniem din nou invatatura biblica. Una dintre principalele cauze ale destramarii familiilor, si desigur si a societatii ca si intreg, este lipsa disciplinei adecvate din viata de familie.
Mai intii, Biblia afirma ca una dintre calitatile unui presbiter este aceea ca el ar trebui sa fie unul care „sa-si chiverniseasca bine casa si sa-si tina copiii in supunere cu toata cuviinta”, 1 Timotei 3:4. Acest lucru ar trebui sa se aplice nu numai la familiile presbiterilor, dar si la familiile credinciosilor, pentru ca si noi ar trebui sa avem dorinta de a atinge idealul scriptural.
In al doilea rind, Biblia subliniaza necesitatea disciplinei, dupa o avertizare potrivita, administrata corect, cu dragoste si care este, fara indoiala, un lucru necesar, daca se doreste evitarea neascultarii. Acest lucru este afirmat de citeva ori in Scriptura, de exemplu: „Cine cruta nuiaua, uraste pe fiul sau, dar cine-l iubeste, il pedepseste indata”; „Pedepseste-ti fiul, caci tot mai este nadejde, dar nu dori sa-l omori”; „Nebunia este lipita de inima copilului, dar nuiaua certarii o va deslipi de el”, Proverbe 13:24; 19:18; 22:15. Observati cu atentie esecul lui David cu fiul sau, Adonia, 1 Regi 1:6.
3) Influenta lumii
In acest veac modern exista asa de multe influente lumesti care pot submina familia crestina. Parintele crestin va trebui sa fie atent daca doreste sa evite efectul acestor lucruri. Personal, am gasit televizorul a fi nefolositor si chiar periculos. Daca nu este controlat in mod riguros, el poate ucide conversatia familiei, introduce standardele lumii in familie, reduce autoritatea parintilor si incurajeaza lenea intelectuala. Nu este intentia mea sa dictez celorlalti credinciosi ce ar trebui sa ingaduie in caminele lor. Aceasta este responsabilitatea lor inaintea Domnului. Totusi, este corect ca sa existe un cuvint de avertizare.
Acelasi lucru ar putea fi spus despre orice ne distrage atentia de la lucrurile spirituale si de la lucrarea pentru Domnul. Noi ar trebui sa-I dam Lui intiietatea in toate lucrurile, Coloseni 1:18.
Multe lucruri din lumea moderna sunt atragatoare pentru copii, in special daca prietenii lor se bucura de ele. Dar aceste lucruri sunt adesea pagubitoare spiritual; de exemplu, mersul la cinema, mersul la discoteca si obsesia activitatilor sportive care intervin in viata spirituala a cuiva. De aceea noi trebuie sa fim atenti sa evitam negativismul. Asemenea lucruri n-ar trebui sa fie eliminate cu strasnicie, fara a fi inlocuite cu lucruri mai bune. Daca facem astfel, putem determina razvratirea si resentimentele copiilor, Efeseni 6:4. Este mult mai bine sa cautam sa inlocuim asemenea lucruri cu indeletniciri familiale care sunt placute inaintea Domnului si care pot fi practicate fara influente negative.
4) Influenta educatiei seculare (laice)
Autoritatea Scripturilor este adesea pusa sub semnul intrebarii in scolile de astazi. Parintii credinciosi trebuie sa fie gata de a corecta aceasta influenta rea, in special legata de subiecte precum ar fi originea tuturor lucrurilor (doctrina creatiei impotriva teoriei evolutiei) si a relatiilor sexuale.
Multe dintre invataturile lumii despre aceste subiecte sunt in mod direct contrar Cuvintului lui Dumnezeu si va trebui sa fie corectate de catre parinti printr-o invatatura ferma si plina de dragoste din Scripturi, 1 Timotei 6:20,21.
Multe dintre invataturile lumii despre aceste subiecte sunt in mod direct contrar Cuvintului lui Dumnezeu si va trebui sa fie corectate de catre parinti printr-o invatatura ferma si plina de dragoste din Scripturi, 1 Timotei 6:20,21.
5) Biserica locala
Un element central al vietii de familie a credinciosului este sa participe impreuna la inchinarea organizata din adunare.
Cit de necesar este sa-i introducem pe copii in biserica locala, cit mai curind posibil in vietile lor. Eu cred ca introducerea copiilor in adunare la cea mai frageda virsta ii ajuta sa aprecieze si sa respecte lucrurile Domnului si realitatea credintei parintilor lor.
Este adevarat ca copiii mici pot fi disturbanti in timpul intrunirilor, iar parintii ar trebui sa exercite disciplina cind copilul este suficient de mare ca sa inteleaga. In timp ce cresc, copiii vor ajunge sa inteleaga bazele scripturale ale adunarii si prin harul lui Dumnezeu vor deveni convinsi de adevar ei insisi.
6) Rolurile parintilor
Niciodata n-a fost mai important rolul unei mame evlavioase ca in timpul acesta.
Cu presiunea de astazi asupra finantelor multor familii, este adesea necesar pentru sotie sa munceasca pentru a suplimenta venitul familiei. Daca aceasta se dovedeste a fi o necesitate, trebuie sa fie luate precautii pentru a ne asigura ca interesele copiilor sunt de prima importanta. Ei n-ar trebui sa se intoarca niciodata intr-o casa goala, iar mama ar trebui sa fie totdeauna in timpul zilei la dispozitia copiilor daca este nevoie, vezi Tit 2:4.
Rolul adecvat al tatalui este acela de cap spiritual al familiei. El n-ar trebui sa transfere aceasta poizitie partenerei sale. Ambii parinti ar trebui sa fie uniti in cresterea copiilor in invatatura si disciplina Domnului.
7) Investirea timpului
Intr-o vreme cind timpul pare sa fie asa de pretios, trebuie sa ne asiguram ca petrecem timp adecvat cu familiile noastre. Estre trist cind copiii au nevooie de atentie si ei descopera ca parintii lor sunt prea ocupati pentru ei – chiar si daca acestia sunt in slujba Domnului! Domnul sa ne ajute sa gasim echilibrul corect!
Concluzie
Daca copiii credinciosilor vad realitate in credinta parintilor lor, aceasta ii va incuraja sa creada aceleasi adevaruri. Daca realitatea lipseste in marturia unui parinte, iar ceea ce se predica ne se practica, atunci copiii vor fi primii care vor recunoaste aceasta. Noi trebuie sa urmam exemplul Celui care a predicat numai ceea ce a practicat, Fapte 1:1.
Cresterea unei familii pentru Dumnezeu este un lucru de cea mai mare valoare inaintea Sa, Efeseni 6:4. Domnul sa ne ajute ca astazi, in calitate de parinti credinciosi, sa raminem credinciosi Cuvintului Sau si sa-I dam Lui intiietatea in viata noastra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu