Bun venit !

Christian Fish/Cross Ai ajuns pe o pagina anexa - extensie la cele 4 pagini principale administrate de Familia Crestina!

20080316

"Ce sa fac sa ma casatoresc bine?" - Sfaturi premaritale de Daniel Branzei

Continuare din pagina de Opinii
I-am raspuns: “Cred ca si aici citim in text mai mult decat vrea el sa ne spuna. Eu nu cred ca a fost ceva supranatural ... cel putin nu asa de supranatural cum am ajuns sa credem unii dintre noi. Gandeste-te bine, omul trimis de Avraam era un om chibzuit si foarte bun admninistrator. El stia ce multa avere va mosteni Isaac si de cata harnicie va trebui sa dea dovada noua lui sotie. Robul a gandit ca un ... rob. Logica lui este una administrativa: “Doamne, fa ca fata careia ii voi zice: Pleaca-ti vadra, te rog, ca sa beau,” si care va raspunde: “Bea, si am sa dau de baut si camilelor tale,” sa fie aceea pe care ai randuit-o Tu pentru robul tau Isaac!”

Probabil ca daca Avraam ar fi trimis ca sol un poet, ar fi cerut un altfel de semn: “Fata care imi va raspunde cu o poezie” sau daca ar fi trimis ca sol un cantaret, semnul cerut ar fi fost: “Fata pe care o voi auzi cantand azi aici la fantana”. Daca solul n-ar fi avut prea multa minte, probabil ca el ar fi spus: “Doamne, scoate-mi-o in cale pe cea mai frumoasa, pe cea cu silueta cea mai placuta, pe cea care are gropite in obraji si o suvita de par pe frunte, cazand peste nasucul ei carn ...” Un altfel de rob ar fi cerut ... altceva ... Robul trimis de Avraam a cerut insa o fata harnica pentru ca aceasta era valoarea maxima pe care o pretuia el, ca administrator, intr-o viitoare gospodina din casa lui Isaac. Supranaturalul s-a grefat atunci pe aceasta foarte normala si obisnuita preocupare a robului cu averea careia ii era administrator.

Eu cred ca voi, baietii trebuie sa dovediti aceleasi preocupari ca si Avraam pentru gasirea unei sotii potrivite.

In primul rand, ar trebui sa va dati seama ca o astfel de sotie trebuie “gasita”, adica este nevoie de o preocupare specifica pentru rezolvarea acestei probleme.

In al doilea rand, cred ca trebuie sa-i acordati o prioritate majora care sa se vada din resursele pe care li le alocati. Gandeste-te ca toata gospodaria lui Avraam a avut de suferit din cauza absentei principalului ei administrator. Este o vreme cand toate celelalte preocupari ale voastre trebuiesc neglijate intr-o oarecare masura pentru ca sa va cautati o sotie.

In al treilea rand, cred ca veti cauta o sotie dupa cum sunteti croiti fiecare dintre voi, dupa specificul personalitatii voastre. Va veti uita la calitati care vor da pe fata cum ierarhizati voi valorile din viata voastra. Veti fi surprinsi cand veti observa ca “spiritualitatea” voastra inchipuita nu va va impiedica sa va uitati mai degraba la silueta si profilul fetelor, la varsta lor, decat la calitatea caracterului lor ... Cu casatoria este ca si cu cumpararea pe credit: vezi ceva, iti place, o iei si mai tarziu ... platesti.

Pe vremea cand eram la Seminar, profesorii nostri si pastorii care ne vizitau ne sfatuiau cum sa ne gasim sotia potrivita.

“Bagati de seama,” ne-a spus unul dintre ei, “dupa mantuire, casatoria este cea mai mare hotarare pe care o poate lua cineva in viata. De ea depinde tot ce veti putea fi si face dupa aceea.”

Fratele Cornel Mara, pe atunci presedintele Uniunii Baptiste, ne-a spus: “Daca vreti sa faceti casa buna cu cineva, luati-va o fata harnica si curata. Eu va sfatuiesc sa-i faceti o vizita acasa. Uitati-va cum arata casa in care sta ea, mergeti la (acum ii zice “baie”) si vedeti cat de curat este (pe atunci, majoritatea “bailor” erau in curtea din spatele casei).”

Un alt pastor ne-a spus: “Baieti, nu va inselati cu silueta ei de acum. Uitati-va cum arata tatal si mama ei. Fetele au tendinta genetica sa ajunga la infatisare asa cum sunt mamele lor. Daca va place mama ei, mergeti mai departe. Daca nu va place cum arata mama ei, mergeti in ... alta parte. Daca vrei sa-ti iei o sotie buna, cauta fata unei mame pe care o respecti!”

Cineva cu o foarte mare si trista experienta ne-a spus: “La inceput, toate fetele sunt foarte timide, foarte cuminti si foarte ... ascultatoare. Daca vreti sa aflati insa cum vor fi mai tarziu in cadrul familiei, duceti-va in familia fetei acum si fiti foarte atenti la felul in care se poarta ea acum cu mama ei si mai ales cu tatal ei. Asa se va purta mai tarziu si cu tine. Nu fi incantat ca, de dragul tau, ea este gata sa-si minta parintii sau sa se certe cu ei. Maine te va minti pe tine si se va certa cu tine. Uiata-te cum se raporteaza ea acum la structurile de autoritate din viata ei si vei vedea cum se va comporta ea dupa nunta.” Se spune ca dragostea este oarba; dar casatoria este cea mai sigura cale de vindecare. Daca vrei o sotie buna, casatoreste-te cu una care a fost fata buna la parinti.

In al patrulea rand, orice vei face, ambaleaza-ti preocuparile tale in rugaciune. Fa din convorbirea cu Dumnezeu cel mai important dialog al cautarilor tale. “Recunoaste-L in toate caile tale si El isi va netezi cararile” (Prov. 3:6).

Mananca mult morcov inainte de casatorie, pentru ca dupa aia sa nu-ti planga ochii de la ceapa. Secretul vietii de casnicie: Alege ce iubesti, iar apoi iubeste ce ai ales. Daca nu vei alege insa cu intelepciune si prin calauzirea divina, vei ajunge ca cel ce a zis oftand: “Se pare ca vremea in care ne apreciem cel mai mult partenerul este inainte de casatorie si dupa funeralii.”

In al cincilea rand, fi sigur ca iti restrangi aria cautarilor la “rudele tale de la rau, din Mesopotamia”, adica din poporul lui Dumnezeu. Nu-ti lasa inima si ochii sa zaboveasca printre fetele filistenilor. De ce? Oare nu sunt fete “in lume”, care sunt de zece ori mai bune decat fetele din Biserica? S-ar putea sa fie asa, dar “Daca te casatoresti cu o fata care nu-L are pe Dumnezeu ca tata, sa sti ca-l vei avea drept socru ... pe Dracu! Bunul simt va evita nu numai divorturile, ci si unele ... casatorii. Daca parintii sunt o alegere a lui Dumnezeu pentru noi, tovarasul de viata trebuie sa fie o alegere a noastra pentru Dumnezeu ...

Un om ar trebui sa se casatoreasca numai cu acea femeie pe care si-ar fi ales-o drept prieten, daca ar fi fost barbat.

Ca si barbat casatorit, imi este tare greu sa inteleg cum de nu va puteti casatori voi, de ce va este asa de greu? Robului lui Avraam nu i-a fost teama ca nu gaseste fete la fantana. Problema lui a fost ca erau prea multe si nu stia pe care din ele sa o aleaga. Cu atatea fete in jur ...

In Biblia mea scrie ca dupa barbat a fost femeia; si de atunci este mereu “dupa el”. Uitati-va bine in jur si veti vedea ce multe fete stau in asteptare. Vorba aceea, perioada de curtare este timpul in care un baiat alearga dupa o fata pana cand ea ... il prinde.

Niciun comentariu: