Bun venit !

Christian Fish/Cross Ai ajuns pe o pagina anexa - extensie la cele 4 pagini principale administrate de Familia Crestina!

20100903

Sfaturi pentru parinti - pubertatea la fete

Potrivit ultimelor cercetari fetele din SUA ating perioada pubertatii la virste tot mai fragede. Rezultatele studiilor confirma scaderea perioadei de pubertate si indica un trend ingrijorator. Studiul a fost intocmit de Dr. Frank Biro de la Spitalul de Copii din Cincinnati. Fetele care ating pubertatea mai devreme decit este normal sunt mai inclinate sa se implice intr-un comportament riscant, afirma studiul lui Biro, si ca atare dispun de un risc mai ridicat de cancer la san, in comparatie cu fetele de aceasi virsta dar care ating pubertatea mai tirziu.

Doctorii nu sunt tocmai siguri ce cauzeaza fetele sa atinga pubertatea mai devreme, dar obezitatea este unul dintre factorii vinovati, spun ei. Intr-un studiu publicat astazi (pe 9 August 2010) in Pediatrics (revista americana de Pediatrie), echipa lui Biro a examinat 1.200 de fete intre 7 si 8 ani in Cincinnati, New York si San Francisco. Atit cercetatorii cit si doctorii fetelor au folosit un standard uniform pentru a masura dezvoltarea sanilor la fete pentru a determina cind isi ating pubertatea. In comparatie cu cifrele din 1997, fetele din studiul curent, si in special fetele albe, s-au dezavoltat la o virsta mai timpurie. Dar exista si diferente mari in privinta atingerii pubertatii la fetele albe si la cele de culoare.

La virsta de 7 ani aproximativ 10% dintre fetele albe si 23% dintre fetele de culoare incep sa dezvolte sani, in comparatie cu 5% dintre fetele able si 15% dintre fetele de culoare in 1997 – afirma autorii.

Cu privire la fetele de 8 ani care au fost incluse in studiu, 18% dintre fetele albe si 43% dintre fetele de culoare intrasera deja in pubertate – o crestere de 11% la fetele albe si de culoare.

Studiul sugereaza ca obezitatea, atit in copilarie cit si in perioada adolescentei, le cauzeaza pe fete sa intre in pubertate mai devreme decit normal. Intr-un al doilea studiu, facut de Dr. Mildred Maisonet de la Universitatea Emory, s-a observat ca obezitatea in copilarie (care deja indica posibilitatea obezitatii ca adult) a cauzat pubertatea timpurie la fetele din Marea Britanie.

Biro crede ca obezitatea crescinda la fete este o cauza majora pentru dezvoltarea lor mult mai rapida ca acum 13 ani. Motivul are de a face cu faptul ca persoanele obeze contin un hormon care le stimuleaza cresterea. Un alt motiv are de a face cu dieta.

Doctorii sunt ingrijorati de sanatatea fizica si psihologica a fetelor care ating pubertatea devreme. Studii asemanatoare indica ca fetele care ating pubertatea devreme au un risc mai ridicat de a fi deprimate si destul de des devin active sexual mult mai devreme decit fetele care ating pubertatea mai tirziu. Fetele care ating pubertatea devreme, insa, nu au nivelul de maturitate al fetelor care ajung la pubertate mai tirziu.

In plus, femeile care au o perioada lunga de menstruatie tind sa aibe un risc mai inalt de a se imbolnavi de cancer la san. Ca atate, fetele care incep pubertatea devreme pot fi expuse unui grad mai inalt de risc de cancer de san ca adulte.

Medicii sugereaza parintilor sa contibuie la incetinirea dezvoltarii pubertatii la fete prin adoptarea unei diete adecvate care sa consiste din fructe si legume si de luarea mesei impreuna ca familie.

Textul integral al articolului in limba engleza il aflati aici: http://link.reuters.com/veh73n

Mediafax

Mediafax a preluat si ea acest studiu si a publica articolul de mai jos, adaugind in plus comentarii privind situatia din Romania.

De ce intra copiii la pubertate la 9 ani ?

In lipsa unui tratament adecvat, majoritatea baietilor care intra devreme la pubertate nu vor creste mai inalti de 1,55 metri, iar fetele nu vor depasi 1,5 metri in inaltime, sunt de parere medicii endocrinologi.

Fetele intra la pubertate de la varste tot mai fragede, este concluzia unui studiu realizat in Statele Unite ale Americii la Spitalul de Copii din Cincinnati, potrivit MEDIAFAX. Oamenii de stiinta au constatat ca varsta medie a pubertatii a scazut mult, comparativ cu ultimii 20 de ani. Astfel, in era vitezei fetele ajung si la pubertate la varsta de 7-8 ani, relateaza cotidianul New York Times.

Prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinologie si doctor in stiinte medicale, de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", a declarat pentru Gandul ca in Romania fetele intra la pubertate in jurul varstei de noua ani si jumatate. "Varsta medie la care fetele intra la pubertate este 12 ani si jumatate", adauga prof. dr. Dumitrache.

"Fenomenul nu este intalnit doar in randul fetelor, ci si al baietilor. Printre principalii factori care duc la aparitia pubertatii timpurii as nominaliza in primul rand alimentatia si sexualitatea psihica. Copiii sunt expusi la tot felul de materiale cu teme sexuale aparute in ziare, reviste si la televizor, iar acest lucru determina o intrare la pubertate la varste tot mai fragede", subliniaza medicul endocrinolog prof. dr. Constantin Dumitrache. Acesta adauga ca exista cazuri rare in care pubertatea se instaleaza in jurul varstei de doi-patru ani. "Aceste cazuri au drept factor principal cauze genetice sau tumorale", explica medicul. [STOP! Sa nu ne mai sexualizam fetitele!]

Pubertatea precoce, cancerul de san si sarcinile nedorite

Cresterea cazurilor de obezitate la copii poate juca de asemenea un rol urias, deoarece grasimile corpului produc hormonii sexului. Unii cercetatori au suspectat de asemenea si chimicalele din mediul inconjurator, care accelereaza functiile estrogenului, care la randu-i pune in viteza ceasul pubertatii.

Aceasta problema ii priveste pe specialisti atat din punct de vedere medical, cat si psihosocial.
Potrivit Msnbc, studiile au mai ajuns si la concluzia ca o menstruatie precoce poate conduce la riscul dobandirii cancerului de san, deoarece acesta este rezultat in urma expunerii indelungate la hormonii estrogen si progesteron, care hranesc anumite tumori. Alte studii au aratat ca fetele care experimenteaza o pubertate prematura tind sa-si piarda respectul de sine si au o imagine preconceputa despre corpul lor, deoarece va imaginati cat de greu poate fi pentru o fetita, care are mintea unui copil sa traiasca in corpul unei femei si sa faca fata avansurilor sexuale venite din parte baietilor sau barbatilor, sau sa se adapteze la fluctuatiile hormonale si impulsurile sexuale. De asemenea sunt mai predispuse sa ramana insarcinate la varste foarte fragede.

Care este varsta optima pentru intrarea in pubertate?

Potrivit specialistului Dr. Marcia E. Herman-Giddens, din cadrul Universitatii North Carolina, Chapel Hill, nu este o varsta standard la care fetitele pot atinge pubertatea. O fata are nevoie de anumite grasimi in corp pentru a-si incepe menstruatia, iar copilele care sunt malnutrite sau subnutrite pot avea intarzieri uriase ale pubertatii. In tarile dezvoltate, varsta pubertatii a coborat sistematic incepand cu secolele 19-20, cand nutritia a fost imbunatatita si bolile au putut fi tinute sub control, acest lucru fiind vazut ca un semn al progresului. Insa daca aceasta varsta continua sa scada, aceasta pubertate precoce va deveni patologica.

Aceasta dezbatere a inceput odata cu un studiu publicat in 1977, de catre o echipa de cercetatori condusa de catre Dr. Herman-Giddens. In studiu, medicii pediatri din intreaga lume, au descoperit ca semnele pubertatii erau vizibile la fetite incepand de la 7-8 ani. In plus, au descoperit ca fetele de culoare intrau in pubertate, mult mai devreme decat caucazienele. Desi studiul a facut furori la vremea aceea, endocrinologii i-au sfatuit pe doctori si parinti sa ia masuri si sa nu se culce pe-o ureche, considerand ca aceasta situatie este normala.

De atunci mii de studii au fost publicate, argumentele continua, insa multi doctori accepta ideea ca fetitele cu o greutate corporala mai mare, se dezvolta mai repede. Alte studii au aratat ca hispanicele se maturizeaza mai repede decat albele. In noul studiu, cercetatorii vor sa se axeze mai mult pe chimicalele care polueaza mediul inconjurator, pentru a descoperi ce efect au acestea asupra maturizarii accelerate a copiilor si sa determine cum poate fi impiedicat surplusul de hormoni sexuali, din cauza caruia psihicul acestor copii are de suferit.

Sursa: AFR

Niciun comentariu: