Bun venit !

Christian Fish/Cross Ai ajuns pe o pagina anexa - extensie la cele 4 pagini principale administrate de Familia Crestina!

20080920

Traind biruinte spirituale in familia ta - de Daniel Branzai

Continuare din pagina de Resurse crestine pentru familie
Timpul pentru a incepe sa facem aceasta este acum. Cand un copil ajunge la adolescenta se intampla ceva. Cand copiii sunt mici, ei tind sa creada ca tatal lor a agatat luna pe cer. Cand copiii ajung la adolescenta, uneori ei incep sa creada ca tatal lor trebuie sa se duca in luna. Ca sa facem un pas mai departe, cand un baiat sau o fata ajunge la adolescenta, se va intampla unul din doua lucruri. Un adolescent fie va merge la tovarasii lui si-si va critica parintii, fie va merge la parintii lui si-si va critica tovarasii. Bineinteles ca noi vrem ca ai nostri copii sa vina la noi.
Altfel spus, un copil va fi fie un conducator, fie un urmas. Adolescentii hotarasc aceasta in fiecare zi a vietii lor. Exista o presiune care ii impinge sa se drogheze, sa faca sex si tot ceea ce fac ceilalti. Deci cum combatem noi aceasta? Transformandu-i pe copiii nostri in conducatori. Si vom vedea imediat cum.
CONDUCEREA: CE ESTE EA?
Ce este conducerea? Un prieten de-al meu a scris teza sa de doctorat despre conducere si a gasit 165 de definitii publicate. Unele din aceste definitii sunt destul de complexe si de uluitoare. Dr. Howard Hendricks, un distins profesor de la Seminarul Teologic din Dallas, a venit cu cea mai buna definitie a unui conducator pe care am auzit-o vreodata. Dupa parerea lui Dr. Hendricks, „Un conducator este cineva care conduce“. Nu lasa ca simplitatea acestei definitii sa te pacaleasca. Ea este plina de semnificatie.
Recent un om mi-a dat cartea lui de vizita. Pe ea era scrisa pozitia lui de Director general si Presedinte. Am aflat mai tarziu ca omul acela este doar un pretext subred de conducator. Totusi cartea lui de vizita era impresionanta. Omul acela avea o pozitie de conducere, dar o carte de vizita sau un titlu ilustru nu-l face pe cineva conducator.
Este important de asemenea sa facem deosebirea intre a conduce si „a administra“. Administrarea este de obicei legata de un anumit tip de structura organizatorica. Un adevarat conducator poate sa nu aiba nici un fel de structura organizatorica. El pur si simplu conduce.
In 1947, Dr. Chandrasekhar, profesor la Universitatea din Chicago, a fost planificat sa predea un curs despre astrofizica avansata. Profesorul locuia in Wisconsin; planul lui era sa faca naveta la Chicago de doua ori pe saptamana, chiar daca cursul se tinea in timpul trimestrului de iarna, si ar fi intampinat vremea foarte geroasa cu care Midwest-ul putea sa-l asalteze.
Profesorul s-a gandit foarte mult la predarea acelui curs cand a auzit ca numai doi studenti s-au inscris la cursul lui. S-a gandit la distanta, la timpul petrecut departe de familia lui si la zapada si gheata. Dar apoi s-a gandit la cei doi studenti si a hotarat sa-si respecte angajamentul. Sperase bineinteles la mai mult de doi studenti, totusi poate ca acestia doi vor merita timpul pe care-l va investi.
Zece ani mai tarziu, Dr. Chandrasekhar a fost foarte fericit sa auda ca acei doi tineri progresau destul de frumos. Chen Ning Yang si Tsung-Dao Lee au primit amandoi Premiul Nobel pentru fizica in 1957. In 1983, Dr. Chandrasekhar a primit aceeasi onoare. Ai putea spune ca acel curs a meritat efortul. Profesorul, care si-a demonstrat conducerea prin faptul ca a vrut sa predea doar la doi studenti tineri si motivati, bineinteles ca pe langa programa analitica le-a transmis si anumite valori morale si un anumit caracter.
Domnilor, copiii vostri sunt studentii vostri. Voi predati un curs de conducere in fiecare zi. Si fie ca va dati seama sau nu de asta, ei urmaresc exemplul vostru ca soimii. Poate aveti numai un student sau doi, dar un om cu viziune stie ca oportunitatea de a forma viata copiilor sai cu un caracter evlavios este pur si simplu prea buna ca s-o piarda.
M-am gandit destul de mult la acest proces de tranformare a copiilor in conducatori. Totodata am si lucrat la aceasta. Am cativa prieteni buni care sunt in acelasi proces. Din cand in cand comparam observatiile pentru simplul motiv ca nici unul din noi nu are de fapt tot procesul impreuna. Asa ca pe cat posibil dam unii altora ceea ce am observat si discutam chestiuni profesionale despre cresterea copiilor nostri pentru a deveni conducatori.
Eu am venit cu sapte principii care ii pot ajuta pe copiii tai sa stea in picioare intr-o cultura care incearca sa-i traga in jos in noroi.

1. Fii tu insuti un conducator.
Dave Johnson este un prieten de-al meu. Ani de zile Dave a condus un Harley, dar acum el conduce o masina de patrulare. Dave este un politist din San Jose care a scris o carte fascinanta despre experientele lui ca politist de strada. Dave are multe povestiri care sunt vesele, dar iata una care te-ar putea face sa plangi:

Frank si cu mine tocmai terminasem un apel si ne urcam in masinile noastre de politie. Cand am pornit masina mea, am auzit radioul politiei chemand numarul unitatii lui Frank. Dispecerul a raportat lipsa unui baietel din locuinta lui. In varsta de doi ani, purtand pantofiori de tenis, salopeta si un tricou albastru deschis. Mama adormise si cand s-a trezit cincisprezece minute mai tarziu a descoperit ca baietelul lipsea.
Frank a confirmat primirea apelului si a inceput sa conduca spre adresa respectiva. I-am spus dispecerului ca voi raspunde si eu la apel ca sa ajut la cautare. Conduceam chiar in spatele masinii lui Frank. Sergentul nostru, Dennis Busch, a auzit si el apelul si a transmis prin radio ca va raspunde si el la apel.
Deodata dispecerul ne-a alertat: „Baietelul pierdut a fost localizat – in piscina vecinului de alaturi“.
Adrenalina a tasnit prin venele mele cand am ajuns la butonul de comanda pentru aprinderea luminilor rosii. Am vazut luminile lui Frank aprinzandu-se in acelasi timp. Amandoi am accelerat. Am inceput sa ma rog ca oamenii care au gasit baietelul sa stie sa dea primul ajutor si sa incerce sa-l readuca in simtiri.
Cand Frank si cu mine am dat coltul langa adresa respectiva, am vazut cativa oameni in fata unei case. Dennis tocmai iesea din masina lui si vorbea cu ei. Deodata l-am vazut napustindu-se ca o sageata spre o poarta din partea laterala a casei. Cand Frank si cu mine ne-am apropiat, unul din barbati ne-a indrumat: „Baiatul este in bazinul din curtea aceea din spate“. Nu-mi venea sa cred ce auzeam.
Frank si cu mine am alergat printr-o curte ingusta laterala. Cand am dat coltul casei l-am putut vedea pe Dennis scotand trupul fara vlaga al baietelului din bazin. L-a culcat pe baietel pe cimentul rece de la marginea bazinului si a inceput sa-i dea primul ajutor, si Frank a ingenuncheat ca sa-l ajute.
Cu Frank si Dennis invartindu-se in jurul trupului nemiscat, mie nu mi-a mai ramas nimic de facut decat sa privesc – ceea ce pentru majoritatea politistilor este greu de facut intr-o situatie de viata si de moarte. Am cercetat fata baietelului, cautand vreun semn de viata care ar putea palpai acolo. Daca as putea face ceva…
Mi-au cazut ochii pe salopeta care atarna uda de trupul lui micut. Ma gandeam ce mult semana cu cea pe care o purtau fetele mele cand erau de aceeasi varsta. Am vazut pantofiorii de tenis din picioarele lui fara vlaga si am observat ca unul avea siretul desfacut. Ma intrebam daca ii va mai lega cineva vreodata sireturile.
Incercam cu disperare sa inabus nodul care mi se strangea in gat. M-am intors, am facut cativa pasi si mi-am scos batista ca sa-mi sterg ochii. Cand am pus-o inapoi in buzunar, am vazut patru barbati care stateau si se uitau la Dennis si la Frank cum lucrau. I-am recunoscut ca faceau parte din grupul care statea in fata cand am sosit.
Am simtit mania tasnind inauntrul meu: „Cine a gasit baiatul in bazin?“ am intrebat.
Ei doar si-au lasat capetele in jos si priveau tinta spre pamant.
Tocmai atunci au sosit pompierii. Curand o masca de oxigen a fost fixata pe fata mica ce nu-si schimbase expresia. Pompierii au preluat controlul; Dennis era inca in genunchi, lovind usor pumnul mic si strans al baietelului si privind tinta fata lui lipsita de viata …
Mi-am ridicat din nou ochii spre cei patru barbati care continuau sa stea in grupul lor. Deodata toti s-au intors si au iesit din curte, fara ca vreunul din ei sa spuna un cuvant. [1]
Nu stiu nimic altceva despre acei patru barbati. Nu stiu unde lucrau; nu stiu daca erau casatoriti; si nu stiu daca erau democrati sau republicani. Dar este ceva ce stiu. Nici unul din acei patru barbati nu era un conducator. Fiecare din ei era un urmas.
Da-mi voie sa presupun si altceva despre acesti patru barbati. Daca vreunul dintre ei avea copii, cred ca ii vei vedea facand aceleasi lucruri pe care le faceau tatii lor.
Sa stea prin preajma si sa se uite.
In general vorbind, barbatii care sunt urmasi produc copii care sunt urmasi. Si urmasii sunt foarte buni doar sa stea prin preajma si sa se uite intr-o situatie de criza. Acel baietel de doi ani si-a pierdut viata pentru ca patru barbati erau urmasi. Este convingerea mea ca copiii din toata America mor din punct de vedere emotional, spiritual si moral din cauza ca barbatii din vietile lor pur si simplu stau si se uita. Pasivitatea inseamna moarte!
Ce trebuie sa faci? Stai jos si scrie pe hartie un plan. Fixeaza cateva scopuri pentru familia ta. Ia micul dejun in oras cu un tata care a reusit si afla care sunt metodele lui. Strange un mic grup de baieti si incurajati-va si ascutiti-va unii pe altii. Participa la o conferinta a barbatilor despre conducere. Dar orice ai face, nu sta si te uita!
Nu-mi aduc aminte cine a spus aceasta, dar avea dreptate: „Exista tot atata risc in a nu face nimic cat in a face ceva“. Si a nu face nimic cu copiii in ce priveste conducerea inseamna pur si simplu sa ceri tragedia in anii adolescentei.
Deci ce urmeaza de aici, taticule? Ramai in picioare sau doar stai si te uiti?

2. Fii un submarin spiritual sub suprafata vietii copiilor tai.
Tom Clancy cunoaste submarinele. De aceea scrie el urmatoarele cu atata certitudine:

Submarinul. Cuvantul in sine implica secret si moarte… De la crearea lui in Statele Unite acum circa patruzeci de ani, submarinul nuclear de atac (SSN) a devenit cea mai de temut arma din oceanele lumii… Iata o creatura care, la fel ca Strainul lui Ridley Scott, apare cand vrea, distruge ce vrea si dispare imediat pentru a lovi din nou cand vrea el. [2]

Vreau sa supun atentiei voastre, domnilor, faptul ca Dumnezeu v-a chemat sa fiti un SSN pentru copiii vostri. Cand este vorba de razboiul spiritual, trebuie sa intelegeti ca vi s-au dat arme grozav de puternice.
Dupa estimarea mea, Efeseni 6 ne spune ca barbatii evlaviosi care isi conduc familiile au potentialul sa fie nici mai mult nici mai putin decat nave de razboi secrete pentru razboiul spiritual:

„Imbracati-va cu toata armura lui Dumnezeu, ca sa puteti tine piept impo-triva uneltirilor diavolului. Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intuneri-cului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti. De aceea, luati toata armura lui Dumnezeu, ca sa va puteti impotrivi in ziua cea rea, si sa ramaneti in picioare, dupa ce veti fi biruit totul“ (Efeseni 6:11-13).

Un om care a imbracat toata armura lui Dumnezeu este o forta de care trebuie sa se tina seama. Rugaciunile unui om care a imbracat toata armura lui Dumnezeu sunt letale. Eficiente. Protectoare. Dumnezeu raspunde la rugaciunile unui astfel de om care este vigilent sa se roage cu perseverenta pentru copiii sai.
Noi intelegem, domnilor, ca nu putem fi cu copiii nostri douazeci si patru de ore pe zi. Nu putem fi cu ei de fiecare data cand intalnesc o presiune din partea anturajului. Dar aceasta nu inseamna ca voi n-aveti nici o influenta. Suntem intr-un razboi spiritual. Un om in toata armura lui Dumnezeu are aceeasi forta ca un SSN. Prin rugaciunile voastre aveti posibilitatea sa influentati situatiile in care voi nu sunteti fizic prezenti. Poate nu sunteti detectati, dar asta nu inseamna ca nu sunteti eficienti.

3. Asteapta de la copiii tai sa fie conducatori.
„Nu stiu ce sa fac“, a spus un om terapistului sau. „Sotia mea crede ca este pian“.
„Bine atunci, adu-o ca s-o vad“.
„Esti nebun?“ a exclamat sotul. „Ai idee cat costa sa muti un pian?“
Morala povestirii? Daca tu crezi ca ai tai copii sunt conducatori si te astepti ca ei sa devina conducatori, atunci copiii tai vor incepe sa se vada conducatori.
Daca te astepti ca ai tai copii sa mearga cu multimea, atunci e foarte probabil ca vor merge. Te astepti ca ei sa-si croiasca drum impotriva curentului cand toti ceilalti se lasa purtati de curent in jos? Atunci probabil ca asa vor face. Asteapta de la copiii tai sa fie conducatori. Daca este important pentru tine, va fi important si pentru ei.

4. Incurajeaza-i pe copiii tai sa fie conducatori.
Toti conducatorii ajung sa fie descurajati. De aceea ei au nevoie de incurajare, care este un cuvant mare. El inseamna „sa pui curaj in“. Aceasta este slujba unui tata. E greu sa fii un adolescent care merge impotriva intelepciunii conventionale; uneori copiii pot obosi in facerea binelui. Atunci mai ales tu trebuie sa pui curaj in ei.
Doi psihiatrii erau la un congres. „Care a fost cel mai dificil caz al tau?“ l-a intrebat unul pe celalalt.
„Odata am avut un pacient care traia in lumea unei pure fantezii. El credea ca un unchi bogat si extravagant din America de Sud urma sa-i lase o avere. Toata ziua el statea si astepta sa soseasca o scrisoare imaginara de la un avocat inchipuit“.
„Si care a fost rezultatul?“
„A fost o lupta care a durat opt ani de zile, dar in final l-am vindecat. Si apoi scrisoarea aia stupida a sosit…“
Ultimul lucru pe care vrem sa-l facem este sa ne descurajam in vreun fel copiii. Nu vrem sa le descurajam visele, sperantele, aspiratiile, sau curajul moral. Vrem sa-i ajutam sa devina optimisti cu privire la ce are Dumnezeu in stoc pentru ei ca sa fie si sa faca.
Thomas Fuller a spus odata ca un cavalerist tanar trebuie sa aiba un cal batran. Ghiciti ce, prietenii mei – voi sunteti caii. Si numele vostru nu este Trigger (Tragaci), Champion (Campionul), sau Silver (Argintul). Numele vostru ar trebui sa fie mai degraba Incurajare.

5. Aminteste-le copiilor tai ca sunt conducatori.
„Tata“, a intrebat un pui de urs polar pe tatal sau, „sunt eu 100 la suta urs polar?“
„Bineinteles ca esti“, a raspuns ursul tata. „Parintii mei sunt 100 la suta ursi polari, ceea ce face ca eu sa fiu 100 la suta urs polar. Parintii mamei tale sunt 100 la suta ursi polari, deci si ea este 100 la suta urs polar. Da, asta face ca tu sa fii 100 la suta urs polar. Dar de ce intrebi?“
„Eu inghet aici, tata“.
Copiii au nevoie sa li se aminteasca frecvent cine sunt. Cand imi las copiii la scoala, deseori le spun in timp ce se dau jos din masina: „Fii un conducator astazi“. De ce fac asta? Pentru ca ei au nevoie sa li se aminteasca.
Ursii polari mici pot avea nevoie sa li se aminteasca cine sunt cand simt frigul. Copiii nostri au nevoie sa li se aminteasca, atunci cand incep sa mearga dupa turma, ca un conducator nu face asa ceva. Ei sunt conducatori, nu urmasi. E treaba ta sa le amintesti cand incep sa se indoiasca. Lev Tolstoi a comentat odata: „Noi am pierdut, pentru ca ne-am spus ca am pierdut“. Aminteste-le copiilor tai ca sunt conducatori. Frecvent.

6. Sustine-i in activitatea lor de conducere.
Jucatorii de golf profesionisti joaca in fiecare turneu cu un baiat de mingi. Baiatul de mingi este mai mult decat un umar in plus care sa ridice sacul cu crose. Un baiat de mingi este acolo pentru sustinere. Un bun baiat de mingi poate fi un suport urias in focul competitiei.
Tommy Bolt a fost unul din cei mai mari jucatori de golf ai tuturor timpurilor. Dar el avea si un temperament legendar. Intr-un an Tommy juca intr-un turneu in California de Sud, si era inca marcat de scorul lui din ziua precedenta. El i-a spus baiatului sau de mingi sa nu-i spuna nici un cuvant.
Tommy a lovit prima lui minge, si ea a venit si s-a oprit in spatele unui copac. El l-a intrebat pe baiatul lui de mingi ce parere avea de o crosa de cinci. Baiatul de mingi n-a dat nici un raspuns. Tommy a lovit mingea cu o crosa de cinci si a reusit o lovitura incredibila in urma careia mingea a aterizat pe iarba verde.
Tommy s-a intors spre baiatul lui de mingi si a spus cu mandrie: „Ei bine, ce parere ai de asta?“
„Nu era mingea ta, Tommy“, a spus baiatul de mingi in timp ce ridica sacul si se indrepta spre iarba verde.
Unul din cele mai importante mijloace prin care poti sa-i sustii pe copiii tai este sa-i asculti. Cand este ceva care-i roade, afla ce se intampla in inima lor. Nu va fi usor pentru copiii tai sa fie conducatori cand majoritatea prietenilor lor sunt urmasi morali. Si vor fi momente cand pur si simplu vor simti nevoia sa vorbeasca. Deci fii acolo, cu urechile foarte larg deschise si cu o inima foarte larg deschisa. Daca vei face aceasta, ei vor sti ca sunt sustinuti. Pentru ca tie ti-a pasat suficient de mult de ei ca sa-i asculti.

7. Rasplateste-i pentru demonstrarea calitatii de conducator.
Cand un copil reuseste sa conduca, el trebuie sa fie rasplatit. Cand copilul tau mananca de pranz la scoala cu un copil de care ceilalti copii isi bat joc, el trebuie sa fie rasplatit. Cand adolescentul tau ramane neclintit in mijlocul vanturilor suieratoare ale presiunii anturajului si face ce este drept, el trebuie sa fie rasplatit. Dar cum?
Cand spun rasplata, nu ma gandesc la bani sau la un cadou. Exista desigur un timp si un loc si pentru asta. Dar sunt si alte modalitati prin care poti sa-i dai unui copil o rasplata.
Una din modalitatile mai bune de a-i rasplati pe fiii si fiicele tale este cu cuvintele tale. Recunoaste verbal realizarea sau reusita lor. Exista un motiv pentru care cred ca lucrul acesta este important. Critica intotdeauna ii urmareste pe conducatori. Barbatii si femeile si baietii si fetele care raman in picioare neclintiti sunt cele mai usoare tinte.
Un baiat a exersat ani de zile ca sa devina un mare pianist. In sfarsit seara debutului sau a sosit. Sala era arhiplina. Baiatul a cantat cu toata inima lui pentru audienta. Totusi cand au aparut ziarele, criticii au facut praf realizarea lui. Un muzician batran si intelept l-a luat pe baiat pe dupa umeri si i-a spus: „Tine minte, tinere, in nici un oras din lume nu s-a ridicat vreodata o statuie unui critic“.
Copilul tau va avea foarte multi critici. Ai grija sa nu fi si tu unul dintre ei.

Luata din Standing Tall (Sa ramanem in picioare) de Steve Farrar. © 1994, 2001 de Steve Farrar. Folosita cu permisiunea lui Multnomah Publishers, Inc. Disponibila la libraria ta locala.

La o recenta conferinta a barbatilor, am intrebat cati din tipii de acolo isi urau tatii. Media de varsta a participantilor la conferinta era de treizeci si cinci de ani, si majoritatea coplesitoare a acestor barbati s-au ridicat in picioare! Problema cu tatii care nu sunt in relatii bune cu copiii lor este uriasa. Este oriunde ma uit in zilele noastre. Tatii din toate partile tarii si-au dezamagit copiii. Si exista doar o singura cale de a rezolva aceasta problema. Pocainta – din partea tatilor! Realizezi ca daca tu nu te intorci inapoi si nu te impaci cu copiii tai fata de care ai gresit, vei contribui si mai mult la indepartarea lor de Domnul decat orice altceva din lumea aceasta? Asa este! Tatii au un impact urias asupra felului in care copiii lor reactioneaza fata de Domnul. Daca ai vostri copii nu se bizuie pe Dumnezeu chiar acum, voi, tatilor, trebuie sa traiti aceasta biruinta imediat. Copiii vostri nu-si pot permite ca voi sa nu faceti aceasta.

INTREBARI DE EVALUARE

1. Gandeste-te putin si estimeaza unde te afli in trairea acestei biruinte. Unde apreciezi ca te gasesti pe urmatoarea scala?

1_____________________________ 5 _______________________________ 10
Nici macar aproape Am inceput calatoria, Am experimentat
de trairea acestei dar mai am mult de o biruinta si acum
biruinte. mers. traiesc viata din
belsug.

2. Care crezi ca ar fi pentru tine cea mai mare piedica in trairea acestei biruinte chiar acum?

3. Care este singurul lucru pe care trebuie sa-l faci ca sa traiesti aceasta biruinta chiar acum? Te provoc sa faci acel lucru.

„Este posibil ca noi – in urmarirea unei vieti disciplinate –
sa ne atintim privirea spre mai mult decat scopurile vietii.
Ne luam trei slujbe la biserica. Memoram nu doar versete, ci capitole.
Vindem televizorul sau ne sculam la ora 4:00 in fiecare dimineata pentru devotiuni …
Dar s-ar putea sa fi pierdut din vedere lucrurile mai urgente si mai evidente.
Am trecut cu vederea lucruri ca o camera curata,
sau a fi punctual, sau infranarea limbii“.
JONI EARECKSON TADA

„Sa nu ne inselam – fara crestinism, fara educatie crestina,
fara principiile lui Hristos intiparite in minte in tinerete,
crestem pur si simplu niste pagani“.
PETER MARSHALL (1902-1949)

„Parintele trebuie sa se convinga
ca disciplina nu este ceva ce el ii face copilului;
este ceva ce el face pentru copil“.
JAMES C. DOBSON

„Cel mai bun mijloc pentru un copil de a invata sa se teama de Dumnezeu
este sa cunoasca un crestin adevarat.
Cel mai bun mijloc pentru un copil de a invata sa se roage
este sa locuiasca cu un tata si o mama
care cunosc o viata de prietenie cu Dumnezeu
si care se roaga cu adevarat“.
JOHANN HEINRICH PESTALOZZI (1746-1827)

Niciun comentariu: