Bun venit !

Christian Fish/Cross Ai ajuns pe o pagina anexa - extensie la cele 4 pagini principale administrate de Familia Crestina!

20080207

10 moduri in care puteti redeveni o familie

Continuare din pagina de Opinii si marturii de familie
ASCULTARE
Unul dintre lucrurile de care se plang multe cupluri este lipsa ascultarii. In multe familii intalnim expresii ca: ”nu ma asculta” sau ”nu vrea sa ma inteleaga”. O solutie ar putea fi ascultarea activa. Asta ar insemna sa-ti lasi deoparte toate gandurile tale din acest moment si sa incerci sa descoperi ce simte si spune cel de langa tine. Dupa cincizeci de ani de casnicie, tenorul Jan Pearce declara: ”Sotia mea si cu mine am incheiat un pact cu ceva vreme in urma si am incercat sa-l respectam, oricat de nervosi am fi. Atunci can d unul tipa, celalalt trebuie sa taca si sa-l asculte, pentru ca, atunci cand doi oameni tipa, nu se mai poate vorbi despre comunicare, ci despre o serie de zgomote.”
CREDINTA
Cuplurile care citesc Biblia, se roaga si cred in aceleasi lucruri se pare ca au o viata de familie mai fericita si mai puternica. Credinta in Dumnezeu este aceea care ii leaga mai mult unul de altul, asa cum recunoaste si Ricardo Montalban, un cunoscut actor american de televiziune: ”Intr-o casnicie ai nevoie de felurite tipuri de adeziv pentru a lipi eventualele fisuri: dragoste, umor, respect si credinta in Dumnezeu. Acesta di n urma este cel mai important dintre toate. Asta ne tine impreuna.”
IERTARE
”Ingaduiti-va unii pe altii si, daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos asa iertati-va si voi” (Coloseni 3,13). Apostolul Pavel stia ca, atata vreme cat doi oameni stau unul langa altul, e imposibil sa nu isi provoace suferinta, intentionat sau neintentionat. Drumul care duce la vindecarea unei rani de durata este cel al iertarii. A alege sa ierti inseamna sa-i oferi casniciei tale o a doua sansa. A ierta inseamna a lasa suferinta deoparte si a invata din experienta aceasta ceva care iti va folosi la cladirea unei familii puternice.
AMINTIRE
E nevoie de timp pentru a privi in urma impreuna si a va aminti de acele intamplari care fac parte din viata voastra, din ”istoria” voastra. A-ti aminti e un fel de a oferi din nou ceva din caldura, afectiunea si dragostea de la inceput. ”Dumnezeu ne-a oferit amintirile pentru a putea avea trandafiri in decembrie” spunea cineva.
INITATIVA
A lua initiativa pentru a face un lucru impreuna e ca si cum ai uita ca a trecut mult timp de cand sunteti casatoriti. ”E mai usor sa astepti ca partenerul tau sa ia initiativa unei intalniri, a locului unde veti petrece concediul, a alegerii prietenilor care vor veni la cina sau chiar a unei plimbari in jurul blocului” remarca scriitoarea Carole Mayhall. ”Si astfel ne angajam pe un drum confortabil, daca nu chiar plictisitor, minunandu- ne unde a disparut bucuria de altadata.” Cuplurile care isi doresc sa devina mai apropiate trebuie sa-si ia timp sa se gandeasca la acele experiente care le-ar revitaliza dragostea si sa treaca la fapte.
REMUSCARE
Nu fugi de remuscari. Este esential pentru succesul vietii de familie sa te mustre constiinta din cand in cand. Remuscarea este acea forta pozitiva care il va face pe unul dintre parteneri sa recunoasca faptul ca a gresit si sa simta nevoia de a fi iertat. Astfel va da dov ada de dragoste si respect fata de partenerul sau.
TIMP
E nevoie de timp pentru ca dragostea sa se poata dezvolta. Un cuplu nu poate creste, daca nu isi ofera timp. Petre si Ioana sunt doi tineri cu un program foarte incarcat.In fiecare luna, ei isi consulta agendele de lucru si aleg o zi potrivita pentru amandoi,in dreptul careia scriu cu litere mari: NIMIC. Intr-o astfel de zi, isi iau liber de la serviciu, anuleaza orice alta intalnire si petrec acea zi impreuna, bucurandu-se unul de altul. ”O astfel de zi e lipsita de orice program, povestesc ei. Uneori, inchiriem cateva filme si ne uitam intreaga zi la ele, stand unul in bratele celuilalt. Alta data, mergem prin librarii si rasfoim carti sau ne plimbam prin padure. Nu conteaza foarte mult ce anume facem, ci important este ca suntem impreuna.”
RUGACIUNE
Multi sustin ca se simt neapreciati si uneori chiar respinsi de partenerii lor. Insa cuplurile care raman unite sunt acelea unde oamenii se roaga mult si des, pentru ca stiu cat este de important sa te simti apreciat si sustinut. ”Am fost surprinsi sa descoperim cat de mult poate conta pentru cineva un simplu compliment, sa se stie apreciat pentru un lucru sau altul. Am ajuns sa desoperim ca suntem adesea bantuiti de indoieli cu privire la noi insine si tocmai de aceea av em nevoie sa ni se spuna adesea ca facem bine c eea ce facem”, afirma Kevin si Marilyn Ryan, consilieri pe probleme de familie.
DISCUTII
Cuplurile care nu au naufragiat niciodata sunt cu siguranta acelea in care se vorbeste deschis despre toate. O astfel de discutie atrage uneori dupa ea suferinte, dar este mai intelept sa te exprimi direct cu privire la ce simti sau crezi decat sa le lasi sa mocnesca in tine. Dupa cincizeci de ani de casnicie, David marturisea: ”Ca un sot mandru de viata mea de familie de pana acum, cred ca ceea ce a contribuit la rezistenta ei au fost discutiile noastre. Aveam obiceiul de a discuta despre orice lucru, oricat de neinsemnat ar fi fost si de a nu vorbi despre probleme inainte ca acestea sa prinda un contur puternic.”
CRESTERE
Cuplurile care raman apropiate cresc in mod constant in cunostinta. Informatiile care imbogatesc tin atat de viata profesionala, cat si de cea personala. In cele din urma, fiecare casnicie are de castigat daca mentine un simt al umorului sanatos. Acest lucru tine la distanta intepatura dezamagirii si poate constitui uneori un bun argument. Un cuplu sanatos stie ca, intr-un simplu hohot de ras, se ascunde multa intelepciune. Cele zece cuvinte-cheie pot constitui un punct de reper pentru un nou inceput. Ceea ce va urma depinde de tine. De aceea iti uram succes.
Traducere si adaptare dupa G. Weatherhead (Revista Ta)

Niciun comentariu: