Scrisoare deschisa referitoare la situatia avortului in România
D-lui Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii
Spre stiinta,
D-lui Prof. Dr. Vasile Astarastoae,
Presedinte, Colegiul Medicilor din România
Stimate domnule Ministru,
Organizatiile noastre monitorizeaza de mai multi ani situatia avortului din România si, din datele pe care le au, reiese ca acest fenomen social contribuie la deteriorarea sanatatii femeilor si adolescentelor, la destabilizarea familiilor si la vicierea mediului social. Institutia pe care o conduceti, de altfel, are informatiile necesare pentru a avea imaginea reala a acestei situatii sociale complexe si credem ca are un rol fundamental in gestionarea ei in viitor.
Cazul fetitei insarcinate de 11 ani, Florina V., din judetul Neamt, care a avortat sarcina in saptamâna a 21-a, a scos in evidenta slabiciunile sistemului de sanatate din România. De aceea, având in vedere experienta noastra, ne facem datoria sa va expunem câteva probleme, care, lasate fara raspuns, vor accentua si mai mult drama avortului si implicit a sanatatii femeilor din România, care, cum stiti, are dimensiunile unuia dintre cele mai triste cazuri la nivel mondial.
Aceasta situatie, in primul rând, este o consecinta a legislatiei actuale privind avortul, care, dupa cum se arata intr-un comunicat al Colegiului Medicilor din România, este una dintre cele mai liberale legislatii din Europa. Din pacate, ea este expresia ignorantei generale cu privire la consecintele grave ale avortului, situatie de care se face vinovata, in primul rând, institutia pe care in acest moment o conduceti.
Populatia, in general, a putut afla doar punctul de vedere al institutiilor si organizatiilor internationale care promoveaza avortul si „dreptul la avort”, in special din interese financiare si politico-ideologice . Este regretabil ca numai pozitia acestora a fost promovata de institutiile apartinatoare Ministerului Sanatatii. Ministerul Sanatatii se face vinovat, de asemenea, pentru faptul ca nu a institutionalizat, cu eficienta reala, consilierea femeilor inainte si dupa avort.
In acelasi timp, credem ca dvs. si colegii dvs., in mare parte medici, aveti datoria de a inlatura dezechilibrul din actuala legislatie, care, in cazul avortului, nesocoteste total drepturile embrionului si ale fatului. Exista reglementari actuale, cum sunt cele ale Consiliului Europei si ale Asociatiei Medicale Mondiale, care cer drepturi pentru embrion si fat, ca si pentru mama.
Aceasta pozitie, care, din fericire, a devenit din ce in ce mai cunoscuta, are la baza nu doar argumente morale sau religioase, ci adevaruri stiintifice de necontestat. Progresele din domeniul geneticii si tehnologiei medicale au facut posibila cunoasterea dezvoltarii embrionului si fatului. Embrionul sau fatul nu e o parte a mamei, ci o fiinta autonoma, o persoana ale carei drepturi trebuie respectate si care, in primul rând, are dreptul inviolabil la viata. Acest punct de vedere, de altfel, a fost exprimat intocmai de catre Colegiul Medicilor din România, organizatie profesionala, care poate garanta temeinicia argumentelor stiintifice, in domeniul medical, in România. De aceea, consideram ca este de datoria conducerii Ministerului Sanatatii sa-l impuna si la nivelul legislatiei privind avortul.
Actuala legislatie româneasca privind avortul promoveaza sarcina ca pe o boala. Textul legii in cauza precizeaza in mod direct acest lucru, iar indirect alimenteaza opinia ca sarcina este o povara sociala si, mai ales, o povara economica. Din punct de vedere medical, sarcina este o stare fiziologica normala, de aceea asa-zisa „terapie” prin avort este un argument fals si imoral. Din pacate, aceasta viziune rusinoasa pentru omul modern este sustinuta de legislatia româneasca in vigoare.
Consecintele acestei legislatii deficitare au inceput sa se resimta in mod dramatic. Avortul a devenit unul dintre fenomenele nefaste, care macina tot mai mult sanatatea femeilor, iar in ultima vreme si a adolescentelor, drept dovada sta cresterea numarului imbolnavirilor asociate (si) cu avortul. Institutiile de statistica medicala, aflate in mare parte in subordinea Ministerului Sanatatii, arata o crestere a ratelor de cancer de sân si cancer cervical la femei, date care ne situeaza printre cazurile cele mai nefericite la nivel mondial. Sindromul post-avort, a carui existenta este practic total ignorata in România, face ca numarul femeilor suferinde din punct de vedere psihic, cum arata statisticile din ultimii ani, sa creasca alarmant.
De aceea, consideram de datoria Ministerului Sanatatii sa conceapa strategii pentru informarea populatiei despre consecintele fizice, emotionale si psihice ale avortului asupra femeii. Consilierea fiecarei femei gravide care vrea sa faca un avort la cerere reprezinta dreptul ei la informare si la aflarea solutiilor si alternativelor la avort.
Avortul afecteaza nu numai femeile, ci si adolescentele. Numarul adolescentelor care fac avort creste an de an, vârsta avortului si a debutului vietii sexuale scade, iar numarul cazurilor de boli cu transmitere sexuala la adolescenti creste alarmant. Din pacate, toate aceste situatii, sustinute de toate datele pe care le aveti la dispozitie, sunt ignorate de reprezentantii Ministerului Sanatatii. Legislatia actuala a avortului reduce rolul parintilor si nu le permite sa se implice in aceasta problema.
Aceeasi situatie se petrece si in cazul educatiei sexuale in scoli. Pe lânga faptul ca parintii sunt exclusi, desi poarta responsabilitatea morala si financiara a copiilor lor, atât reprezentantii Ministerului Educatiei, cât si cei ai Ministerului Sanatatii, pun in aplicare programe de educatie sexuala care, cel putin, nu au eficienta. Ele sunt cópii ale unor „experimente sociale” din tarile occidentale, care au generat situatii dramatice. Astfel, studii academice au descoperit ca incurajarea sexului premarital prin “educatia sexuala” duce la cresterea numarului de sarcini neplanificate. Un exemplu nefast in acest sens este chiar Marea Britanie, tara cu cea mai mare rata a sarcinilor la adolescente din Europa Occidentala – totodata tara in care s-a „rezolvat situatia” adolescentei românce de 11 ani –, dar si tara de origine a organizatiei transnationale Marie Stopes, care profita de cazul citat pentru a cere… relaxarea legislatiei românesti!
In opinia noastra, strategia cea mai eficienta de a inlatura avortul, asa cum ne arata experiente de acest gen din SUA, este cea care se bazeaza pe educatia morala si etica, in rândul adolescentilor si tinerilor, precum si pe sustinerea femeilor.
Aceste cursuri de educatie sexuala trebuie sa vorbeasca despre valoarea vietii, a iubirii, a casatoriei si a familiei. Deocamdata, copiii, de la cele mai fragede vârste, primesc doar informatii biologice privitoare la sexualitate. In nici un caz nu pot fi sprijiniti astfel copiii, adolescentii si tinerii, pentru a avea o atitudine responsabila, logica si corecta fata de sexualitate si de functia procreativa.
Din nefericire, si reprezentantii Ministerului Sanatatii sunt responsabili de aceste viziuni trunchiate, incorecte si imorale despre sarcina, avort sau sexualitate, care au devenit moduri de viata pentru multi oameni. Statisticile pe care le aveti la dispozitie vorbesc de scaderea numarului de copii, despre destramarea familiilor sau despre dramele emotionale si afective ale adolescentilor si tinerilor.
De asemenea, Ministerul Sanatatii este responsabil de deteriorarea statutului medicilor din România. Actuala legislatie impinge medicii la avort, calcând peste principiul autonomiei profesiei medicale. Medicul este pus in situatia nu de a apara viata, ci de a o distruge. El este pus in situatia falsa de a trata sarcina ca pe o boala, sa faca „terapie” prin uciderea unui copil, sa uite de faptul ca, in cazul femeii insarcinate, are de-a face cu doi pacienti (cum ii arata stiinta) si, in ansamblu, sa nu poata aplica principiul cultivarii vietii si nu al mortii. Medicul, astfel, se vede decazut din statutul sau de aparator al vietii in orice stadiu al ei.
Revenind la cazul fetitei de 11 ani insarcinate, remarcam ca cei din conducerea Ministerului Sanatatii, ca organism al administratiei centrale, se fac responsabili de modul defectuos in care institutiile fundamentale ale statului au gestionat aceasta situatie. Asa cum se arata in comunicatul Colegiului Medicilor, din 25 iunie 2008, au fost exercitate presiuni, prin organizarea unei comisii interministeriale, asupra medicilor, pentru a forta efectuarea avortului in cazul acestei sarcini de peste 20 de saptamâni.
A fost de ajuns sa apara un caz neobisnuit, ca sa se ajunga la propuneri de a relaxa si mai mult, printr-o Ordonanta de Urgenta sau altfel, actuala legislatie privind avortul. Aceasta ne arata cât de vulnerabile sunt aceste institutii, iar hotarârile celor care le coordoneaza pot produce consecinte majore ce nu pot fi stinse in ani de zile.
De asemenea, in urma acestei triste situatii, a reiesit faptul ca, in România, nu se poate gestiona cazul unei sarcini avansate, survenite in urma unui viol. Este regretabil ca reprezentantii mai multor institutii importante ale statului – medici, juristi – nu au informatii despre efectele psihice ale unui avort in cazul unei tinere fete. Referintele medicale arata ca exista riscuri mari ca adolescentele care fac avort sa fie grav afectate psihic si emotional, fapt care poate merge pâna la suicid. Efectele avortului sunt la fel de grave ca cele ale violului. O femeie isi scoate greu din minte si suflet atât scena unui viol, cât si copilul avortat.
Cazul acestei fetite a atras atentia asupra modului ignorant si neomenesc in care este tratata o femeie (o adolescenta) insarcinata. Avortul, in multe cazuri, are drept cauza tocmai izolarea la care este supusa si lipsa de educatie din familie, care a devenit un fenomen social nociv, cu complicitatea guvernului. Sustinerea femeilor insarcinate trebuie sa vina si de la tatal copilului, de la familia ei, din mediul unde traieste si lucreaza, din partea institutiilor publice si, mai ales, a specialistilor.
De asemenea, a iesit in evidenta lipsa solutiilor pe care le poate oferi societatea noastra – Guvernul, mai ales – ca alternativa la avort. Acesti copii „nedoriti” pot fi salvati fiind dati in adoptie sau plasament familial temporar pâna li se gaseste o familie care sa-i adopte.
Regretam ca a fost total nesocotita propunerea Mitropoliei Moldovei si cea a celor 20 de asociatii crestine, unele dintre ele cu multi ani de experienta in rezolvarea cu succes a unor astfel de cazuri, de a acorda sprijin fetitei insarcinate si familiei acesteia.
Mai trebuie remarcat faptul ca adoptia la nivel national, cale prin care multi copii si-ar putea regasi afectiunea si fericirea unui camin, a fost compromisa prin complicitatea institutiilor statului, un rol important jucând Ministerul Sanatatii.
Pentru noi este de neinteles cum in România, unde sunt din ce in ce mai putini copii, unde domina starea de imbatrânire si „viziunea mortii”, un reprezentant de seama al Guvernului, dna Theodora Bertzi, Secretar de Stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, fost sef al Oficiului Român pentru Adoptii, dezinformeaza populatia, afirmând incorect si in contra adevarului (Evenimentul Zilei, 6 iulie 2008), ca institutii precum „Consiliul European al Drepturilor Omului” sustin ca fatul nu ar avea drepturi. Având in vedere functia publica pe care o detine acum si mai ales cea pe care a detinut-o anterior, dna Bertzi se afla nu numai pe o pozitie imorala, ca femeie care ar trebui sa cunoasca drama femeilor din România, ci si in situatia de a fi acuzata pentru incompetenta sau dezinformare voita, câta vreme nu cunoaste sau ignora faptul ca tocmai Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului o contrazice, statuând: „copilul are nevoie de protectie si ingrijire speciale, inclusiv de o protectie juridica adecvata, atât inainte cât si dupa nasterea sa”. De asemenea, dna Bertzi a atacat, violent si absolut inexplicabil, Colegiul Medicilor pentru ca aceasta institutie a exprimat, prin presedintele sau, dl profesor dr. Vasile Astarastoae, punctul de vedere al medicilor, punct de vedere pe care noi il sustinem.
Stimate domnule Ministru,
In calitatea pe care o avem - de organizatii care se ocupa cu monitorizarea situatiei avortului in România, de furnizori de servicii sociale, medicale, de asistenta, de consiliere psiho-pedagogica, de consiliere a femeilor aflate in criza de sarcina, de educatori, de organizatii care promoveaza drepturile omului - ne consideram parteneri sociali cu un interes deplin justificat in problema avortului, pe care o apreciem ca fiind una dintre cele mai tragice in evolutia României de dupa 1989.
Drept urmare, va solicitam ca orice eventual proiect de act normativ care priveste avortul in România sa fie supus unei dezbateri publice la care sa fie invitati toti factorii de raspundere, autoritati, institutii, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale s.a.
Ne opunem categoric si cu tarie unei eventuale modificari a legii prin Ordonanta de Urgenta sau orice alt tip de act normativ, care ar eluda Parlamentul si dezbaterea publica. Totodata, tinem sa negam afirmatia aparuta in presa ultimelor zile, potrivit careia „societatea civila” ar sustine initiativa de a se modifica legea in sensul relaxarii conditiilor in care se poate face un avort in România. Folosirea termenului este abuziva, intrucât „societatea civila”, din care fac parte si semnatarii acestei scrisori, este totalitatea initiativelor cetatenesti, si nu expresia unui grup restrâns de interese economico-ideologic e convergente.
Cu consideratie,
Asociatia Provita Media, Bucuresti - Larisa Iftime, presedinte (tel. 0726.679.460)
Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din România* – George Ionescu, membru al Consiliului Director, tel. 0721377094
Fundatia Pro Vita Medica, Timisoara - dr. Cristina Valea, presedinte
Asociatia Provita „Sf. Brâncoveanu”, Bucuresti - Marian F. Neagu, vicepresedinte, tel. 0747.494.568
Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Galati - Sabina Munteanu, presedinte tel. 0722650423
Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Calarasi - dr. Gabriela Florea, tel. 0745035224
Fundatia “Solidaritate si Speranta”, Centrul „Infoadolescent” , Iasi - Lacramioara Paduret, tel. 0745.487.892
Fundatia Iochebed, Brasov - Daniela Fagadar, tel. 0368449283; 0740875495
Asociatia „Darul Vietii”, Timisoara - Gerda Chisarau, tel. 0721335704
Asociatia MAMA Miriam Hunedoara - Iuliana Moldovan, tel. 0354416911; 0727329713
Alianta Familiilor din România – Bogdan Mateciuc, director, tel. 0745783125
Pr. Emil Marian Ember
Mihaela Grigore, Pitesti.
* Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din România are in componenta 12 asociatii si fundatii, dupa cum urmeaza:
- Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti” Vǎlenii de Munte
- Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Bucuresti
- Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti “, Filiala Gorj.
- Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Craiova
- Asociatia “Pro-Vita” Sibiu,
- Asociatia Filantropica Medical Crestina “Christiana”, Filiala Cluj
- Asociatia “Acoperamântul Maicii Domnului” Oradea
- Asociatia “Filantropia Ortodoxa Alba Iulia”
- Asociatia “Filantropia Ortodoxǎ, Filiala Tg. Mures”
- Fundatia “Sf. Martiri Brâncoveni” Constanta
- Asociatia “Sfânta Tatiana” Ciutura, Jud. Dolj
- Fundatia Crestin Ortodoxa „PRO FILIIS” Pitesti
D-lui Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii
Spre stiinta,
D-lui Prof. Dr. Vasile Astarastoae,
Presedinte, Colegiul Medicilor din România
Stimate domnule Ministru,
Organizatiile noastre monitorizeaza de mai multi ani situatia avortului din România si, din datele pe care le au, reiese ca acest fenomen social contribuie la deteriorarea sanatatii femeilor si adolescentelor, la destabilizarea familiilor si la vicierea mediului social. Institutia pe care o conduceti, de altfel, are informatiile necesare pentru a avea imaginea reala a acestei situatii sociale complexe si credem ca are un rol fundamental in gestionarea ei in viitor.
Cazul fetitei insarcinate de 11 ani, Florina V., din judetul Neamt, care a avortat sarcina in saptamâna a 21-a, a scos in evidenta slabiciunile sistemului de sanatate din România. De aceea, având in vedere experienta noastra, ne facem datoria sa va expunem câteva probleme, care, lasate fara raspuns, vor accentua si mai mult drama avortului si implicit a sanatatii femeilor din România, care, cum stiti, are dimensiunile unuia dintre cele mai triste cazuri la nivel mondial.
Aceasta situatie, in primul rând, este o consecinta a legislatiei actuale privind avortul, care, dupa cum se arata intr-un comunicat al Colegiului Medicilor din România, este una dintre cele mai liberale legislatii din Europa. Din pacate, ea este expresia ignorantei generale cu privire la consecintele grave ale avortului, situatie de care se face vinovata, in primul rând, institutia pe care in acest moment o conduceti.
Populatia, in general, a putut afla doar punctul de vedere al institutiilor si organizatiilor internationale care promoveaza avortul si „dreptul la avort”, in special din interese financiare si politico-ideologice . Este regretabil ca numai pozitia acestora a fost promovata de institutiile apartinatoare Ministerului Sanatatii. Ministerul Sanatatii se face vinovat, de asemenea, pentru faptul ca nu a institutionalizat, cu eficienta reala, consilierea femeilor inainte si dupa avort.
In acelasi timp, credem ca dvs. si colegii dvs., in mare parte medici, aveti datoria de a inlatura dezechilibrul din actuala legislatie, care, in cazul avortului, nesocoteste total drepturile embrionului si ale fatului. Exista reglementari actuale, cum sunt cele ale Consiliului Europei si ale Asociatiei Medicale Mondiale, care cer drepturi pentru embrion si fat, ca si pentru mama.
Aceasta pozitie, care, din fericire, a devenit din ce in ce mai cunoscuta, are la baza nu doar argumente morale sau religioase, ci adevaruri stiintifice de necontestat. Progresele din domeniul geneticii si tehnologiei medicale au facut posibila cunoasterea dezvoltarii embrionului si fatului. Embrionul sau fatul nu e o parte a mamei, ci o fiinta autonoma, o persoana ale carei drepturi trebuie respectate si care, in primul rând, are dreptul inviolabil la viata. Acest punct de vedere, de altfel, a fost exprimat intocmai de catre Colegiul Medicilor din România, organizatie profesionala, care poate garanta temeinicia argumentelor stiintifice, in domeniul medical, in România. De aceea, consideram ca este de datoria conducerii Ministerului Sanatatii sa-l impuna si la nivelul legislatiei privind avortul.
Actuala legislatie româneasca privind avortul promoveaza sarcina ca pe o boala. Textul legii in cauza precizeaza in mod direct acest lucru, iar indirect alimenteaza opinia ca sarcina este o povara sociala si, mai ales, o povara economica. Din punct de vedere medical, sarcina este o stare fiziologica normala, de aceea asa-zisa „terapie” prin avort este un argument fals si imoral. Din pacate, aceasta viziune rusinoasa pentru omul modern este sustinuta de legislatia româneasca in vigoare.
Consecintele acestei legislatii deficitare au inceput sa se resimta in mod dramatic. Avortul a devenit unul dintre fenomenele nefaste, care macina tot mai mult sanatatea femeilor, iar in ultima vreme si a adolescentelor, drept dovada sta cresterea numarului imbolnavirilor asociate (si) cu avortul. Institutiile de statistica medicala, aflate in mare parte in subordinea Ministerului Sanatatii, arata o crestere a ratelor de cancer de sân si cancer cervical la femei, date care ne situeaza printre cazurile cele mai nefericite la nivel mondial. Sindromul post-avort, a carui existenta este practic total ignorata in România, face ca numarul femeilor suferinde din punct de vedere psihic, cum arata statisticile din ultimii ani, sa creasca alarmant.
De aceea, consideram de datoria Ministerului Sanatatii sa conceapa strategii pentru informarea populatiei despre consecintele fizice, emotionale si psihice ale avortului asupra femeii. Consilierea fiecarei femei gravide care vrea sa faca un avort la cerere reprezinta dreptul ei la informare si la aflarea solutiilor si alternativelor la avort.
Avortul afecteaza nu numai femeile, ci si adolescentele. Numarul adolescentelor care fac avort creste an de an, vârsta avortului si a debutului vietii sexuale scade, iar numarul cazurilor de boli cu transmitere sexuala la adolescenti creste alarmant. Din pacate, toate aceste situatii, sustinute de toate datele pe care le aveti la dispozitie, sunt ignorate de reprezentantii Ministerului Sanatatii. Legislatia actuala a avortului reduce rolul parintilor si nu le permite sa se implice in aceasta problema.
Aceeasi situatie se petrece si in cazul educatiei sexuale in scoli. Pe lânga faptul ca parintii sunt exclusi, desi poarta responsabilitatea morala si financiara a copiilor lor, atât reprezentantii Ministerului Educatiei, cât si cei ai Ministerului Sanatatii, pun in aplicare programe de educatie sexuala care, cel putin, nu au eficienta. Ele sunt cópii ale unor „experimente sociale” din tarile occidentale, care au generat situatii dramatice. Astfel, studii academice au descoperit ca incurajarea sexului premarital prin “educatia sexuala” duce la cresterea numarului de sarcini neplanificate. Un exemplu nefast in acest sens este chiar Marea Britanie, tara cu cea mai mare rata a sarcinilor la adolescente din Europa Occidentala – totodata tara in care s-a „rezolvat situatia” adolescentei românce de 11 ani –, dar si tara de origine a organizatiei transnationale Marie Stopes, care profita de cazul citat pentru a cere… relaxarea legislatiei românesti!
In opinia noastra, strategia cea mai eficienta de a inlatura avortul, asa cum ne arata experiente de acest gen din SUA, este cea care se bazeaza pe educatia morala si etica, in rândul adolescentilor si tinerilor, precum si pe sustinerea femeilor.
Aceste cursuri de educatie sexuala trebuie sa vorbeasca despre valoarea vietii, a iubirii, a casatoriei si a familiei. Deocamdata, copiii, de la cele mai fragede vârste, primesc doar informatii biologice privitoare la sexualitate. In nici un caz nu pot fi sprijiniti astfel copiii, adolescentii si tinerii, pentru a avea o atitudine responsabila, logica si corecta fata de sexualitate si de functia procreativa.
Din nefericire, si reprezentantii Ministerului Sanatatii sunt responsabili de aceste viziuni trunchiate, incorecte si imorale despre sarcina, avort sau sexualitate, care au devenit moduri de viata pentru multi oameni. Statisticile pe care le aveti la dispozitie vorbesc de scaderea numarului de copii, despre destramarea familiilor sau despre dramele emotionale si afective ale adolescentilor si tinerilor.
De asemenea, Ministerul Sanatatii este responsabil de deteriorarea statutului medicilor din România. Actuala legislatie impinge medicii la avort, calcând peste principiul autonomiei profesiei medicale. Medicul este pus in situatia nu de a apara viata, ci de a o distruge. El este pus in situatia falsa de a trata sarcina ca pe o boala, sa faca „terapie” prin uciderea unui copil, sa uite de faptul ca, in cazul femeii insarcinate, are de-a face cu doi pacienti (cum ii arata stiinta) si, in ansamblu, sa nu poata aplica principiul cultivarii vietii si nu al mortii. Medicul, astfel, se vede decazut din statutul sau de aparator al vietii in orice stadiu al ei.
Revenind la cazul fetitei de 11 ani insarcinate, remarcam ca cei din conducerea Ministerului Sanatatii, ca organism al administratiei centrale, se fac responsabili de modul defectuos in care institutiile fundamentale ale statului au gestionat aceasta situatie. Asa cum se arata in comunicatul Colegiului Medicilor, din 25 iunie 2008, au fost exercitate presiuni, prin organizarea unei comisii interministeriale, asupra medicilor, pentru a forta efectuarea avortului in cazul acestei sarcini de peste 20 de saptamâni.
A fost de ajuns sa apara un caz neobisnuit, ca sa se ajunga la propuneri de a relaxa si mai mult, printr-o Ordonanta de Urgenta sau altfel, actuala legislatie privind avortul. Aceasta ne arata cât de vulnerabile sunt aceste institutii, iar hotarârile celor care le coordoneaza pot produce consecinte majore ce nu pot fi stinse in ani de zile.
De asemenea, in urma acestei triste situatii, a reiesit faptul ca, in România, nu se poate gestiona cazul unei sarcini avansate, survenite in urma unui viol. Este regretabil ca reprezentantii mai multor institutii importante ale statului – medici, juristi – nu au informatii despre efectele psihice ale unui avort in cazul unei tinere fete. Referintele medicale arata ca exista riscuri mari ca adolescentele care fac avort sa fie grav afectate psihic si emotional, fapt care poate merge pâna la suicid. Efectele avortului sunt la fel de grave ca cele ale violului. O femeie isi scoate greu din minte si suflet atât scena unui viol, cât si copilul avortat.
Cazul acestei fetite a atras atentia asupra modului ignorant si neomenesc in care este tratata o femeie (o adolescenta) insarcinata. Avortul, in multe cazuri, are drept cauza tocmai izolarea la care este supusa si lipsa de educatie din familie, care a devenit un fenomen social nociv, cu complicitatea guvernului. Sustinerea femeilor insarcinate trebuie sa vina si de la tatal copilului, de la familia ei, din mediul unde traieste si lucreaza, din partea institutiilor publice si, mai ales, a specialistilor.
De asemenea, a iesit in evidenta lipsa solutiilor pe care le poate oferi societatea noastra – Guvernul, mai ales – ca alternativa la avort. Acesti copii „nedoriti” pot fi salvati fiind dati in adoptie sau plasament familial temporar pâna li se gaseste o familie care sa-i adopte.
Regretam ca a fost total nesocotita propunerea Mitropoliei Moldovei si cea a celor 20 de asociatii crestine, unele dintre ele cu multi ani de experienta in rezolvarea cu succes a unor astfel de cazuri, de a acorda sprijin fetitei insarcinate si familiei acesteia.
Mai trebuie remarcat faptul ca adoptia la nivel national, cale prin care multi copii si-ar putea regasi afectiunea si fericirea unui camin, a fost compromisa prin complicitatea institutiilor statului, un rol important jucând Ministerul Sanatatii.
Pentru noi este de neinteles cum in România, unde sunt din ce in ce mai putini copii, unde domina starea de imbatrânire si „viziunea mortii”, un reprezentant de seama al Guvernului, dna Theodora Bertzi, Secretar de Stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, fost sef al Oficiului Român pentru Adoptii, dezinformeaza populatia, afirmând incorect si in contra adevarului (Evenimentul Zilei, 6 iulie 2008), ca institutii precum „Consiliul European al Drepturilor Omului” sustin ca fatul nu ar avea drepturi. Având in vedere functia publica pe care o detine acum si mai ales cea pe care a detinut-o anterior, dna Bertzi se afla nu numai pe o pozitie imorala, ca femeie care ar trebui sa cunoasca drama femeilor din România, ci si in situatia de a fi acuzata pentru incompetenta sau dezinformare voita, câta vreme nu cunoaste sau ignora faptul ca tocmai Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului o contrazice, statuând: „copilul are nevoie de protectie si ingrijire speciale, inclusiv de o protectie juridica adecvata, atât inainte cât si dupa nasterea sa”. De asemenea, dna Bertzi a atacat, violent si absolut inexplicabil, Colegiul Medicilor pentru ca aceasta institutie a exprimat, prin presedintele sau, dl profesor dr. Vasile Astarastoae, punctul de vedere al medicilor, punct de vedere pe care noi il sustinem.
Stimate domnule Ministru,
In calitatea pe care o avem - de organizatii care se ocupa cu monitorizarea situatiei avortului in România, de furnizori de servicii sociale, medicale, de asistenta, de consiliere psiho-pedagogica, de consiliere a femeilor aflate in criza de sarcina, de educatori, de organizatii care promoveaza drepturile omului - ne consideram parteneri sociali cu un interes deplin justificat in problema avortului, pe care o apreciem ca fiind una dintre cele mai tragice in evolutia României de dupa 1989.
Drept urmare, va solicitam ca orice eventual proiect de act normativ care priveste avortul in România sa fie supus unei dezbateri publice la care sa fie invitati toti factorii de raspundere, autoritati, institutii, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale s.a.
Ne opunem categoric si cu tarie unei eventuale modificari a legii prin Ordonanta de Urgenta sau orice alt tip de act normativ, care ar eluda Parlamentul si dezbaterea publica. Totodata, tinem sa negam afirmatia aparuta in presa ultimelor zile, potrivit careia „societatea civila” ar sustine initiativa de a se modifica legea in sensul relaxarii conditiilor in care se poate face un avort in România. Folosirea termenului este abuziva, intrucât „societatea civila”, din care fac parte si semnatarii acestei scrisori, este totalitatea initiativelor cetatenesti, si nu expresia unui grup restrâns de interese economico-ideologic e convergente.
Cu consideratie,
Asociatia Provita Media, Bucuresti - Larisa Iftime, presedinte (tel. 0726.679.460)
Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din România* – George Ionescu, membru al Consiliului Director, tel. 0721377094
Fundatia Pro Vita Medica, Timisoara - dr. Cristina Valea, presedinte
Asociatia Provita „Sf. Brâncoveanu”, Bucuresti - Marian F. Neagu, vicepresedinte, tel. 0747.494.568
Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Galati - Sabina Munteanu, presedinte tel. 0722650423
Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Calarasi - dr. Gabriela Florea, tel. 0745035224
Fundatia “Solidaritate si Speranta”, Centrul „Infoadolescent” , Iasi - Lacramioara Paduret, tel. 0745.487.892
Fundatia Iochebed, Brasov - Daniela Fagadar, tel. 0368449283; 0740875495
Asociatia „Darul Vietii”, Timisoara - Gerda Chisarau, tel. 0721335704
Asociatia MAMA Miriam Hunedoara - Iuliana Moldovan, tel. 0354416911; 0727329713
Alianta Familiilor din România – Bogdan Mateciuc, director, tel. 0745783125
Pr. Emil Marian Ember
Mihaela Grigore, Pitesti.
* Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din România are in componenta 12 asociatii si fundatii, dupa cum urmeaza:
- Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti” Vǎlenii de Munte
- Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Bucuresti
- Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti “, Filiala Gorj.
- Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti”, Filiala Craiova
- Asociatia “Pro-Vita” Sibiu,
- Asociatia Filantropica Medical Crestina “Christiana”, Filiala Cluj
- Asociatia “Acoperamântul Maicii Domnului” Oradea
- Asociatia “Filantropia Ortodoxa Alba Iulia”
- Asociatia “Filantropia Ortodoxǎ, Filiala Tg. Mures”
- Fundatia “Sf. Martiri Brâncoveni” Constanta
- Asociatia “Sfânta Tatiana” Ciutura, Jud. Dolj
- Fundatia Crestin Ortodoxa „PRO FILIIS” Pitesti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu