Bun venit !

Christian Fish/Cross Ai ajuns pe o pagina anexa - extensie la cele 4 pagini principale administrate de Familia Crestina!

20080509

In Arizona, Louisiana si Arkansas se emit “certificate de casatorie legamant”!

Continuare din pagina de INFO
Rolul consilierii este de a crea cadrul unei decizii atunci cand exista dubii. Decizia vine intotdeauna din analiza situatiei si scoaterea la lumina a ceea ce simte o persoana. Un alt scop al psihologiei este evidentierea nivelului de dezvoltare al matricei de cuplu. Matricea de cuplu are o evolutie; cu cat aceasta este mai evidentiata cu atat cuplul are o mai mare capacitate de decizie privind actiunea comuna. Cei doi vor fi ajutati sa se cunoasca unul pe celalalt mai bine prin ridicarea unor chestiuni si intrebari despre problemele mai delicate ale vietii. Expertii in probleme maritale sustin ca, desi indragostitii petrec ore in sir de discutii, intalnirile lor nu sunt menite sa dezvaluie punctele slabe ci sa le ascunda. De regula fiecare dintre cei doi incearca sa se puna pe sine intr-o pozitie cat mai favorabila avand tendinta de-a disimula capriciile, naravurile si temperamentul irascibil. Acestea ies insa la iveala la scurta vreme dupa casatorie si membrii noii familii se trezesc ca au diferente mari de opinii care nu au fost anticipate in perioada de curtoazie. Dat fiind insa faptul ca impasuri pot sa apara si pe parcursul casniciei, chiar daca a avut loc o asmenea consilierea premaritala, „Covenant Marriage” prevede obligatia cuplului de-a apela la consiliere, inainte de a considera posibilitatea divortului, in cazul in care apar divergente majore dupa casatorie.
Pentru ca in zilele noastre casatoria este privita ca un contract bazat nu pe un juramant inaintea lui Dumnezeu, ci pe conditia ca problemele pe care le vor intampina cei doi sa nu fie prea mari ca sa nu le poata face fata singuri, de indata ce aceasta conditie este incalcata, se considera divortul. Juramantul a devenit partea religioasa a casatoriei, dar cea practica este influentata de puterea omeneasca a partenerilor de a stavili atacul asupra sentimentelor, a unitatii lor si a placerilor lor. Descompunerea institutiei familiei a devenit atat de profunda incat unii au sugerat reinnoirea anuala a certificatului de casatorie, iar altii propun evitarea intocmirii unuia tocmai din cauza sanselor extrem de mari ca acesta sa nu fie respectat! Pentru prea multi casatoria este o chestiune de convenienta sau de sansa. Este uneori privita ca o etapa temporara in dobandirea libertatii individuale. Din aceste motive, in cazul “casatoriei-legamant” tribunalul nu va audia nici un proces de divort decat dupa o perioada de cel putin doi ani de separare legala in care cei doi trebuie sa prezinte dovezi ca au participat la sedinte de consiliere fara ca sa duca insa la un rezultat pozitiv.
Cuplurile din Arizona care s-au casatorit inainte de 1998 cand exista doar un singur tip de certificat de casatorie (standard) au de asemenea posibilitatea sa-si transforme certificatul actual de casatorie in “Covenant Marriage License”.
De asemenea, persoanele din alte state care isi muta domiciliul in Arizona, Louisiana sau Arkansas pot obtine acest tip de certificat de casatorie prin „conversie”. Taxa de conversie a certificatului este in Arizona de $18 iar costul unui “Covenant Marriage License” este de $50, identic cu cel traditional. Motivul principal pentru care multi opteaza pentru conversie este sumarizat in declaratia unui cuplu care erau casatoriti de 37 de ani: “Vrem nu numai sa ne reinnoim legamantul unul fata de celalalt, dar dorim sa fim un exemplu si pentru copii si nepotii nostrii, sa inteleaga ca divortul este ultimul resort intr-o casnicie, dupa ce s-au epuizat toate celelalte resurse”. Proiectul de lege privind “Covenant Marriage” se afla de asemenea in faza de documentare si in Oregon, Georgia, Ilinois, Texas si Oklahoma si se dezbate la nivel de legislativ in majoritatea statelor din SUA.
Ce a condus la o asemenea stare de alerta pentru aproape toate statele din SUA si care sunt factorii pentru care casatoria nu mai este astazi un legamant? Psihologii sunt de parere ca majoritatea relatiilor se destrama din cauza problemelor de comunicare. Potrivit acestora, exista trei secrete care stau la baza fericirii unui cuplu: comunicarea, comunicarea si comunicarea. La inceput, partenerii comunica neincetat, dar pe parcurs fie uita sa o faca, fie devine un proces atat de dureros incat il evita.
Psihologul american John Gottman, specializat in psihologia cuplurilor, a petrecut 20 de ani studiind cuplurile casatorite, si a descoperit ca modul in care un cuplu se cearta determina daca cei doi vor ramane impreuna “pana la adanci batranete” sau nu. Elementul crucial este ca conflictul sa fie rezolvat iar solutionarea conflictului tine de aptitudinile de comunicare ale fiecaruia. Acestea implica discutare, ascultare si crearea unor solutii de comun acord. Gottman a descoperit ca nu conteaza daca partenerii fac acest lucru prin intermediul unei certuri de proportii sau a unui compromis calm, atata timp cat lucrurile sunt solutionate si lamurite.
Un alt psiholog cunoscut, John Gray, autor de renume mondial a numeroase carti pe teme de relatii de familie, este de parere ca barbatii si femeile vorbesc limbi diferite - aceasta idee dand nastere unei faimoase teorii pe care a explicat-o in cartea sa, “Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus” („Men Are from Mars, Women Are from Venus”).
Desi Covenant Marriage License limiteaza abilitatea cuplului de a dizolva casatoria si cei care opteaza pentru acesta privesc mai serios actul casatoriei, exista doar un singur liant care ii tine pe sot si sotie impreuna si contrar crezului popular acesta nu este dragostea. Cartea de capatai a civilizatiei umane afirma clar ca „ce a impreunat Dumnezeu (deci nu dragostea), omul sa nu desparta”. Cand lipseste fundatia dintr-o casa, toata cladirea colapseaza. Cand aceasta iubire este prezenta in familie, casnicia devine o institutie indistructibila, superioara oricarui document juridic, mai tare decat moartea, avandu-si nu numai originea dar si destinatia si continuitatea in eternitate.
Sursa :Octavian D. Curpas (www.romanianbaptist.com)

Niciun comentariu: