Bun venit !

Christian Fish/Cross Ai ajuns pe o pagina anexa - extensie la cele 4 pagini principale administrate de Familia Crestina!

20080317

Copiii

Continuare din pagina de Opinii
Nu putem sa inţelegem cum cineva care se cheama un parinte creştin poate sa adopte un sistem de creştere aspru şi nemilos faţa de copiii sai. Nu poate avea alt rezultat decat sa-i faca pe copii mincinoşi şi necredincioşi. Vor spune minciuni sa scape de pedeapsa. Vor dispreţui religia care este legata de o astfel de severitate necontrolata. Comportamentul care-l descrii se aseamana mai mult a fi al unui aspru stapan de sclavi decat al unui parinte creştin. Sunt cazuri cand disciplina este necesara, dar trebuie administrata in aşa fel incat să convinga copilul ca este numai spre binele lui şi ca nu este rezultatul unei suparari ori a severitaţii arbitrare. Nuiaua ar trebui ridicata in cazuri deosebite. Ea ar trebui sa fie folosita ca ultima resursa. Pe scurt, parintele creştin ar trebui sa pastreze mereu in faţa ochilor sai, ca model felul cum acţioneaza Tatal sau ceresc cu el insuşi. Pedepseşte El pentru un pacat marturisit? Chiar gandul acesta este batjocura. El doar corecteaza in dragoste ca sa ne faca partaşi sfinţeniei Sale. El nu foloseşte nuiaua cu placere. "Sufletul Lui era indurerat din cauza suferinţei lui Israel." Acesta ar trebui sa fie modelul parintelui creştin.

Nu credem in folosirea permanenta a biciului. Doar impietreşte şi brutalizeaza, şi am adauga, drag prieten, ca este important ca tata şi mama sa fie in totul de acord in administrarea disciplinei. Cand un copil ajunge sa apeleze la un parinte sa-l apere de celalalt, asta arata o condiţie de lucruri in cercul familiei care ar fi cu totul şocanta pentru oricine. Tatal şi mama sa nu aibe nici un gand divergent in legatura cu sistemul de creştere. Ei trebuie sa apara in faţa copiilor ca o singura autoritate, o singura influenţă. Fermitatea tatalui şi blandeţea mamei trebuie sa se uneasca armonios ca acţiunea lor comuna sa fie simţita in intreaga educaţie a copiilor. Dar cum se pot realiza toate astea? Prin aceea ca parinţii sunt mult pe genunchi impreuna in faţa lui Dumnezeu. Acesta este secretul adevarat al educaţiei de acasa. Daca tatal şi mama nu se roaga impreuna, ei nu vor acţiona impreuna; şi daca ei nu vor acţiona impreuna, atunci educaţia copiilor va suferi. Fie ca Domnul in bunatatea Sa infinita sa ajute pe toţi parinţii creştini sa se foloseasca de slujbele lor sfinte şi inalte astfel ca Numele Lui sa fie glorificat in casele celor ai Sai!

Nu vedem nici o dificultate cu termenul "copii" in Efeseni 6:1. In contextul intreg, Duhul Sfant ii invaţa pe creştini cu privire la diferite relaţii ale lor, sa foloseasca funcţiile care le-au fost date. Epistolele sunt adresate numai creştinilor. Deci prin urmare "copii" menţionaţi aici sunt creştini. Parinţii creştini sunt indemnaţi sa-şi creasca copiii in disciplina şi in teama de Domnul. Acesta este pentru toţi copiii noştri pe care trebuie sa-i creştem de la inceput pentru Domnul, contand pe El pentru ei, ştiind ca El nu ne va dezamagi niciodata. Trebuie chiar de la naşterea copiilor sa luam Cuvantul lui Dumnezeu ca bază pentru creşterea lor. Cu siguranţa ca El va onora credinţa care se bazeaza pe El pentru copii şi pentru creşterea copiilor pentru El. El nu se poate tagadui, binecuvantat să fie Numele Lui in veci!

1 Corinteni 7:14 sta in contrast cu Legea lui Moise care a obligat pe barbaţi sa-şi indeparteze nu doar soţiile straine, ci chiar şi copii care au rezultat din casatoriile mixte. Acum insă nu este vorba despre starea practica a copiilor insaşi - daca ei sunt sau nu credincioşi. Pasajul spune simplu ca copiii sunt sfinţiţi prin relaţia lor cu parintele credincios şi din cauza aceasta nu trebuiesc indepartaţi. Dar gandul de a baza pe un astfel de pasaj mantuirea copiilor creştinilor , fara lucrarea Duhului Sfant in ei, este cu totul greşit şi nu merita luat in consideraţie nici măcar o clipa.

Te asiguram de intreaga noastra inţelegere şi interes in scrisoarea ta. Calea ta este simpla. Doar trebuie sa-ţi creşti dragii tai copii pentru Dumnezeu şi sa te bazezi pe Dumnezeu pentru ei. Numai Duhul lui Dumnezeu poate sa faca pe un copil sa inţeleaga lucruri divine, şi nu este treaba noastra sa fixam o limita pentru o anumita varsta la care copilul poate sa primeasca adevărul lui Dumnezeu. Este lucrarea Duhului. El poate sa faca pe cei mici cat şi pe cei maturi sa inţeleaga. Un copil mic este un model pentru fiecare in care putem vedea cum trebuie sa fim ca sa intram in Imparaţia lui Dumnezeu.

Credem ca Matei 18:10-14 prezinta baza adevarului preţios al mantuirii celor mici. Nu crezi şi tu la fel? Nu eşti convins ca toţi bebeluşii care mor sunt mantuiţi? Cu toate ca trupurile lor micuţe trec sub pedeapsa pacatului lui Adam, sufletele lor preţioase pot beneficia de ispaşirea adusa prin Hristos! Daca crezi aceasta, atunci de ce sa te temi pentru destinul copilaşului in cazul venirii Domnului Isus? Nu poţi sa te increzi deplin in Cel care in timpul vieţii Sale aici pe pamant a spus cu atata tandreţe "Lasaţi copilaşii sa vina la Mine şi nu-i opriţi; caci Imparaţia lui Dumnezeu este a unora ca ei"? Poţi chiar pentru un moment sa ai ganduri aşa de josnice ca Domnul nostru plin de indurare, atunci cand va veni pentru ai Sai ar putea de exemplu sa ia pe mama şi sa lase copilul ei mic sa piara?

Intrebi daca-ţi putem "cita anumite locuri din Scriptură care arată ce se intampla cu cei mici cand Domnul vine sa-Şi ia la El Biserica Sa." Raspundem cu Matei 18: 10-14. "Vedeţi sa nu dispretuiţi pe vreunul din aceşti micuţi; pentru ca va spun ca ingerii lor in ceruri privesc neancetat faţa Tatalui Meu care este in ceruri. Pentru ca Fiul Omului a venit sa mantuiasca ce era pierdut [1]. Ce gindiţi? Daca un om ar avea o sută de oi şi una dintre ele s-ar rataci, nu merge el şi cauta pe cea care s-a ratacit, lasandu-le pe cele nuazecişinoua pe munţi? Şi, daca ar fi sa o gaseasca, adevarat va spun ca se bucura de ea mai mult decat de cele nouazecişinoua care nu s-au ratacit. Tot aşa, nu este voia Tatalui vostru care este in ceruri ca unul din aceşti micuţi sa piara."

Acum, drag prieten, nu este acesta un raspuns preţios la intrebarea ta? Nu este un calcul divin care sa indeparteze orice teama pe care ai avea-o cu privire la micuţul tau in cazul venirii Domnului? Crezi ca Mantuitorul iubitor care a rostit aceste cuvinte, le va ignora cand va veni pentru Biserica Sa? Doar gandul in sine este batjocura. Oh, nu, Domnul nostru iubit va fi deplin glorificat luand la El Insuşi in casa Sa pe ai Sai impreuna cu micuţii lor. Nu este voia Lui acum şi nu va fi voia Lui atunci, ca unul din aceştia sa piara. Fie ca inima ta sa gaseasca odihna deplina in ce priveşte intrebarea asta, in adevarul etern al lui Dumnezeu şi in bogatul şi preţiosul Lui har care straluceşte atat de frumos şi binecuvantat in Matei 18: 10-14.

[1] In Luca 19:10, unde nu este vorba despre micuţi, citim, "Pentru ca Fiul Omului a venit sa caute şi sa mantuiasca ce era pierdut."

Niciun comentariu: